Malezya eski Başbakanına yolsuzluk baskını

Malezya eski Başbakanına yolsuzluk baskını

Malezya eski başbakanı Necip Rezak’la ilişkili mülklere yapılan baskınlarda 273 milyon dolar değerinde kıymetli eşya ele geçirildiği açıklandı. Bu eşyalar arasında lüks çantalar, saatler ve mücevher bulunduğu belirtildi.

Görevde bulunduğu sırada “1Malaysia Development Bhd-(1MDB)” davasından aklanan Rezak’ın beklenmedik şekilde seçimi kaybetmesinin ardından yolsuzluk dosyası yeniden açıldı. Polis eski başbakan Rezak’ın sahibi veya ilişkili olduğu ev ve ofislere baskınlar düzenledi.

Saat, gözlük ve çantaların değeri 273 milyon dolar

Euronews’ün haberine göre Malezya polisi bu mülklere yapılan baskınlarda ele geçirilen mücevher ve lüks eşyaların toplam değerinin 273 milyon doları bulduğunu açıkladı. Ticari Suçlar Şube Müdürü Amar Singh, 6 ev ve ofise yapılan baskında 12 bin parça mücevher ele geçirildiğini duyurdu. Operasyonda elde edilen en değerli mücevherin ise yaklaşık 1. 6 milyon dolar değerinde olan sarı bir elmas olduğu açıklandı.

Geçen ay yapılan baskınlarda 37 ünlü markaya ait 567 lüks el çantası bulunduğu ve Hermes marka çantaların değer biçme çalışmalarının sürdüğü aktarıldı. Çantaların değerinin ise yaklaşık 12 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Operasyonda elde edilen 423 lüks marka saat ile 234 güneş gözlüğünün piyasa değerinin ise 19 milyon dolar değerinde olduğu belirtiliyor.

22 memur 6 makina ile 3 gün boyunca para saydı

Malezya tarihinde görülmemiş bu miktarı saymak için 22 Merkez Bankası memurunun 6 para sayma makinası ile üç gün boyunca çalıştığını söyleyen Singh, elde edilen miktarın büyük bir kısmının 12 bin parçalık mücevherlerin oluşturduğunu kaydetti.

3 ekip halinde çalışan 150 kişilik yetkilinin ele geçirilen kıymetli eşyaları incelemeye devam ettiği ve ele geçirilen kıymetli eşya bedelinin artabileceği vurgulandı.

1MDB yolsuzluk suçlamaları

Malezya’nın ikinci Başbakanı Tun Abdul Rezak’ın oğlu Rezak, ülke tarihinin en büyük yolsuzluğuyla suçlandı. 2009 yılında kurulan devlete bağlı yatırım fonu 1MDB’den şirkete bağlı ajanslar, bankalar ve kuruluşlar aracılığıyla Necip’in kişisel banka hesaplarına 681 milyon dolar transfer edildiği öne sürüldü.

O dönemki Malezya Başsavcılığı, Necip’in beş ayrı şahsi hesabında tespit edilen 681 milyon doların Suudi Kraliyet ailesinin kişisel bağışı olduğunu açıkladı ve Suudi yönetiminin bunu doğrulamsıyla Rezak yolsuzluk iddialarından aklandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *