BM Sekreteri: ‘Gazze’deki durum yeni bir savaşın işaretlerini veriyor’

BM Sekreteri: ‘Gazze’deki durum yeni bir savaşın işaretlerini veriyor’

‘Sivillerin öldürülmesiyle ilgili bağımsız soruşturma açılması’ talebini yineleyen BM Genel Sekreteri 12 yıldır kuşatma altında olan Gazze konusunda uyardı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, 12 yıldır kuşatma altında bulunan Gazze’deki insani durumun bu hal üzere devam etmesi halinde İsrail ile Filistinliler arasında yeni bir savaş çıkabileceği konusunda uyardı.

Guterres bu uyarısını, BM’nin 23 Aralık 2016 tarihinde çıkardığı 2334 nolu kararın uygulanması için üye ülkelere ilgili raporu sunarken yaptı.

BM’nin söz konusu kararı “Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Filistin topraklarında bütün yerleşim inşaatı faaliyetlerinin durdurulmasını” ön görüp “yerleşim birimlerinin hiçbir hukuki meşruiyetinin olmadığını ve uluslararası kanunlara aykırı olduğunu” vurguluyor.

BM Genel Sekreteri, Ortadoğu’daki durumun gündeme alınacağı Salı günkü toplantıdan önce üye ülkelere bir rapor dağıttı.

BM tarafından hazırlanan ve üye ülkelere dağıtılan raporda, “30 Mart’ta başlayan protesto gösterilerinde İsrail güçlerinin silah kullanması sonucu Gazze’de meydana gelen ölü ve yaralılar nedeniyle sarsıldıkları” belirtildi.

İsrail’in ateşli silah kullanma konusunda kendini kontrol etmesi, ancak sonu kesin olan bir saldırı ve ağır yaralanmayla sonuçlanacak bir eylem karşısında son çare olarak silaha başvurması gerektiğini belirten BM Genel Sekreteri, Filistinli sivil insanlardan 120’den fazla kişinin ölmesi hususunda bağımsız bir soruşturmanın açılması talebini de yineledi.

BM Genel Sekreteri, “İsrail’in kesintisiz devam eden yerleşim birimi inşaatı faaliyetleri Filistinlilerin yaşanabilir bir devlet kurabilme umut ve ufkunu tehdit etmektedir” ifadesini kullandı.

Filistin Enformasyon Merkezi

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *