Almanya ile İsrail arasında bir milyar dolarlık anlaşma

Almanya ile İsrail arasında bir milyar dolarlık anlaşma

Netanyahu, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e anlaşmayı sonuçlandırma çabalarından dolayı teşekkür etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Alman hükümetini ve parlamentosunu, bir milyar avro değerindeki İsrail savaş uçaklarının kiralanması anlaşmasını onayladıkları için tebrik eden resmi bir bildiri dün yayınladı.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre, anlaşma hakkında yaptığı açıklamada Netanyahu “Bu anlaşma İsrail askeri sanayisi ve İsrail ekonomisini büyük ölçüde güçlendiriyor. Anlaşma, Almanya ile İsrail arasındaki stratejik ortaklığın derinliğini yansıtan dev bir anlaşmanın yanı sıra İsrail sanayisinin Almanya gibi büyük ve önemli ülkelere yardım edebilme yeteneğinin bir kanıtıdır” ifadelerini kullandı.

Anlaşma iki ayrı sözleşmeden oluşuyor. İlki Airbus şirketi ile diğeri ise İsrail hükümeti ile imzalandı. Ayrıca, anlaşmanın 2025 yılında Avrupa İHA’larının gelişiminin tamamlanmasına kadar geçerli olacak. Anlaşmaya göre, Alman Hava Kuvvetleri, yüksek muharebe yeteneklerine sahip beş Heron-TP’nin yanı sıra eğitim için de iki uçak kiralayacak. Kiralama süresi 9 yıl olacak.

Anlaşma süresi boyunca İsrail’in, Hava Kuvvetleri Üssü Tel Nof, 100’ün üzerinde Alman askere ev sahipliği yapacak.

Almanya’nın İsrail Hava Kuvvetleri Üssünü kullanması ve Alman askerlerin İsrail Ordusu tarafından eğitilmesi karşılığında İsrail Savunma Bakanlığı’na 200 milyon dolar ödemesi bekleniyor.

Aylar süren aşamalardan sonra anlaşma sağlandı. Sosyal Demokrat Parti (SDP) İHA’ların suikastlarda kullanıldığı gerekçesiyle anlaşmayı reddetmişti. Hava Kuvvetleri komutanı, Savunma Bakanının Alman kuvvetlerini korumak için gerekli olan bu uçak anlaşmasını durdurma kararını eleştirmişti. Ancak, Şubat ayında imzalanan yeni Alman koalisyon anlaşması çerçevesinde, bu anlaşma onandı.

Netanyahu, geçen hafta Almanya Başbakanı Angela Merkel ile konu hakkında bir görüşme gerçekleştirdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *