Hangi ülkenin ne kadar dış borcu var?

Hangi ülkenin ne kadar dış borcu var?

Küresel dış borç verilerine bakıldığında dünyadaki hükümetlerin toplam borcu her geçen sene giderek artıyor. Bu listelerde ekonomisi gelişmiş ülkeler ilk sıralarda yer alıyor.

Ekonomisi güçlü olan ülkelerin uluslararası piyasalarda borç edinmelerinin çok daha kolay olması, borç stoklarının fazlalığının temel sebebi.

Euronews’ün haberine göre, ülkelerin dış borç alma kredisi, toplam borç miktarının o ülkenin gayri safi milli hasılasına olan oranına bakılarak belirleniyor. Ortaya çıkan yüzdelik oran ne kadar küçükse, ülke o kadar az riskli kabul ediliyor. Dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin yaklaşık 20 trilyon Dolar borcu bulunurken, onu İngiltere, Fransa, Almanya ve Hollanda takip ediyor.

Türkiye’nin düşük borçlu ülkeler sınıfında yer almasına rağmen son iki senede dış borcunun büyük oranda artmasıysa dikkat çekiyor. Türkiye, Finlandiya ve Yunanistan’ın ardından en çok dış borcu olan ülkeler listesinde 26. sırada yer alıyor. Türkiye’yi Portekiz, Meksika ve Güney Kore takip ediyor.

Borçların Gayri Safi Milli Hasılaya Oranı:

Türkiye’nin dış borcu

Türkiye’nin 2015 yılı itibariyle toplam dış borcu 405 milyar Dolar civarındaydı. Ancak geçtiğimiz haftayı 4.65 Lira seviyesinden kapatan Dolar kuru için konuşan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Türkiye’nin dış borç rakamına ilişkin verilen 453 milyar Dolar rakamının doğru olduğunu söyledi.

Türkiye’nin dış borcu gelişmiş ülkelere oranla çok daha düşük seviyede olmasına rağmen, Dolar’a endeksli petrol fiyatlarının artması, küresel faiz oranlarının yükselişi ve cari açık gibi sebeplerle piyasalar zor bir dönemden geçiyor. Vatandaşlar en çok alım gücünün azalması ve yüksek enflasyondan şikayet ediyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

3 Comments

  • yakup alcik
    28 Mart 2019, 22:04

    gorunen o ki turkiyenin petrole bagimliligini azaltacak ne varsa kullanmasi sart ve tabi sanayinin tarimida destekler nitelikte gelisip fisarida guclu pazarlar elde etmesi gerekiyor. bunun haricinde guclu yeniliklerle ulke enerjide bagimsizlasmasi icin butun engellerin kalditilmasi hatta tesvik edilmesi sart. ornegin gunes tarlalari ruzgar trubibleri yayginlasmasi icin adimlar atilmali.

    REPLY
  • […] ABD Başkanı Donald Trump’ın özellikle Çin’le olan ticari bozukluğu düzeltmek için ithal ürünlere ek gümrük vergileri koymasına rağmen açığın rekor kırması bu önlemlerin hiçbir yararının olmadığını göstermiş oldu. […]

    REPLY
  • ATALAY YEL
    8 Aralık 2018, 11:16

    merhaba peki alacaklı kim

    REPLY