İbrahim Kalın, Modernizmin yerine onu aşan evrensel, yeni bir paradigma öneriyor mu?

İbrahim Kalın, Modernizmin yerine onu aşan evrensel, yeni bir paradigma öneriyor mu?

Kalın: Nasıl kendi tarihi birikimlerinden, coğrafyalarından, medeniyetlerinden hareketle bir dünya inşa edip düşünce sistematiği ortaya koydularsa aynı özgürlüğe ve hakka biz de sahibiz.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Gazete Habertürk’ten Kübra Par’la geniş kapsamlı bir söyleşi yaptı. Pek çok konuda fikirlerini ve Türkiye’nin önündeki sorunlara değinen Kalın’a, modernizm yerine önerisi olup olmadığı sorusu yöneltildi.

Kübra Par, “Modernizmin yerine onu aşan evrensel, yeni bir paradigma öneriyor musunuz? Ya da çözüm, modernizmin öncesine dönüp kalınan yerden aynı şekilde devam etmek mi?” şeklindeki sorusuna İbrahim Kalın, evrensel yeni bir paradigma yerine modernizm eleştirisi ve Mevlana’nın pergel benzetmesi ile yanıt vererek şöyle dedi:

“Moderniteyi bir tabu olarak görmemek gerekiyor. Modernite’ye, aydınlanma aklına yönelik Batı’dan gelen ciddi eleştiriler var. Bir kere bizim bu tartışmalara uzak kalmamamız gerekir. Moderniteyi eleştirdiğiniz zaman; “Demek ki sen akıl, bilim, özgürlük düşmanısın” diye bir yaftayla karşılaşıyoruz. Bu seviyesiz tartışmayı bir kenara koymak lazım. Akıl, özgürlük, değer, birey, kolektivite ya da toplum ilişkisi nedir? Bütün bunları açık ufuk perspektifinden tartışabilmemiz lazım. Bunu yaparken Batı’nın düşünce birikiminden de istifade etmeliyiz; ama kendi geleneğimizden de mutlaka beslenmek durumundayız. Kant, Hegel, Hobbes, Locke gibi düşünürler ve filozoflar bir aydınlanma düşünürleri nasıl kendi tarihi birikimlerinden, coğrafyalarından, medeniyetlerinden hareketle bir dünya inşa edip düşünce sistematiği ortaya koydularsa aynı özgürlüğe ve hakka biz de sahibiz. Dolayısıyla, Mevlana’nın “pergel” benzetmesiyle söyleyecek olursak; pergelin iğnesini kendi coğrafyamıza sabitleyip bütün alemi seyr-i temaşa edebiliriz. Bu bizi daha da zenginleştirir. Modernizm eleştirisi mutlaka daha kapsamlı bir şekilde yapılmalı.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *