İslam Karşıtlığında Öncü Ülke Rolü

İslam Karşıtlığında Öncü Ülke Rolü

Avusturya, Avrupa’nın ilk İslam Yasası’nı çıkaran ülke olarak o çok konuşulan “Avrupa İslamı” projesinin somut bir örneğini üretmeye çalışıyor.

“Avusturya ne yaptığının farkında mı?” sorusunun yanıtını Sabah gazetesi yazarlarından Burhanettin Duran, yapılmak isteneni bir Avusturya İslamı oluşturma çabası olarak yorumladı. Gazetedeki yazısının bir bölümünde, Avusturya’nın camileri kapatma ve imamları sınırdışı etme politikasının ardında ‘kendi diyanetini oluşturma’ çabası olduğuna değinen Duran şöyle diyor:

Viyana’nın “terörle irtibat” iddiası olmaksızın, camileri kapatmaya ve imamları sınır dışı etmeye yönelmesi Avrupa’da tehlikeli bir gidişatın habercisi. Bu gidişattan bahsetmeden önce niyetlere bakalım. Kuşkusuz, Avusturya hükümetinin bu kararı ülkesindeki Müslüman toplumun dini hayatını denetim altına alma politikasının uzantısı.

Müslüman ülkelerden gelen göçmenlerin kendi ülkelerindeki “radikal İslam” anlayışından etkilenmesinin önüne geçmeyi arzu ediyor. Yani “uyum” adına Avusturya İslamı oluşturmaya çabalıyor. İmamları Avusturya üniversitelerinde eğiterek ve atamalarını yaparak kendi diyanetini oluşturmak istiyor.

Yani Avrupa’nın ilk İslam Yasası’nı çıkaran ülke olarak o çok konuşulan “Avrupa İslamı” projesinin somut bir örneğini üretmeye çalışıyor. Ancak sorun şu ki, bu tür kararlar Müslümanların Avrupa’ya ya da Avusturya’ya uyumunu getirmekten ziyade onları dışlayan bir süreci güçlendiriyor.

Öncelikle İslam karşıtlığını Avrupa merkez siyasetine yerleştiriyor. Çok kültürlülük ya da birlikte yaşamaktan bahseden siyasetçileri marjinalize ediyor. Müslümanları ötekileştiren, ayrımcı ve ırkçı bir siyasi atmosferi kalıcı hale getiriyor. Bu yolun sonunda “mücadele” adı altında “radikalizmi” beslemek bulunuyor. Avusturya aldığı yeni kararla kıtada İslam karşıtlığında öncü ülke konumuna giriyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *