IMF’den Arjantin’e 50 milyar dolar borç

IMF’den Arjantin’e 50 milyar dolar borç

Ekonomideki sorunlar konusunda Türkiye ile benzer durumda olan Arjantin, IMF ile 50 milyar dolarlık anlaşma yaptı. Geçmişte IMF’nin neden olduğu kayıpları unutmayan halk, hükümete tepkili.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Arjantin’in, 50 milyar dolar krediyi içeren 3 yıllık standby (finansal destek) anlaşması üzerinde uzlaştı. Kurumdan yapılan yazılı açıklamaya göre, geçen ay kredi talebinde bulunan Arjantin hükümeti ile IMF heyeti, mutabakat sağladı.

Cumhuriyet’in haberine göre, IMF Yönetim Kurulu’nun onayına sunulacak olan ve 20 Haziran’da kesinleşmesi beklenen anlaşma, IMF’nin onayladığı ekonomik programa uyulması şartını içeriyor. Bu kredi ile Arjantin dış borç ödemelerini yapacak. Kurum, sert kemer sıkma önlemleriyle bütçe açığının azaltılmasını ve enflasyonunun düşürülmesini talep ederken, ülkenin dış borçlarını çevirmesini ana hedef olarak belirliyor.

Ülkenin para birimi Peso, bu yıl dolar karşısında yüzde 25 değer kaybetmiş, Merkez Bankası mayısta 10 gün içinde üç kez faiz artışına giderek politika faizini yüzde 40’a yükseltmişti. Para biriminin değer kaybında ve faizde dünya lideri olan arjantin , yaklaşık 545 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip. Ülkede cari açığın milli gelire oranı yüzde 5’e yaklaşırken, dış borç/ milli gelir oranı da yüzde 36’yı aştı. 2017 sonu itibarıyla ülkenin toplam 232 milyar dolar dış borcu bulunuyor.

Kötü hatıralar

90’lı yıllarda IMF programlarıyla yönetilen arjantin , 2001’de büyük ekonomik krize sürüklenmiş, halk krizin sorumluluğunu IMF programlarını uygulayan sağ hükümetlere yüklemişti. Sosyal harcamalarda büyük kesintiler öngören IMF programları, özelleştirmelere, çalışma yaşamında esnekliğe, piyasacı reformlara, güvencesiz çalışmaya ve dış borçların çevrilmesine yoğlunlaşıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *