Diyanet Vakfı’na ‘Fuar’ Eleştirisi

Diyanet Vakfı’na ‘Fuar’ Eleştirisi

Neden, Sultanahmet gibi merkezi bir yerde düzenlenen bir kitap fuarı, TÜYAP’ın şehir dışında gösterdiği başarıyı yakalayamıyor?

Dini Yayınlar Fuarı olarak bilinen ve 37 yıldır her Ramazan ayında düzenlenen kitap fuarının kötü gidişatı nedeniyle önemli bir eleştiri geldi Star gazetesi yazarı Resul Tosun’dan. İstanbul’da ve Anadolunun çeşitli yerlerinde son derece başarılı kitap fuarları yapıldığından söz eden Resul Tosun, hem Ankara’da hem İstanbul’da düzenlenen dini yayınlar fuarının organizasyon bozukluğunu eleştirdi. Organizasyonu Diyanet Vakfı’nın yaptığını ve kira bedelini pul parasına kadar aldığını belirten Tosun, gereken profesyonelliğin gösterilmediğini vurguladı.

37 diyanet fuarı ile ilgili görsel sonucu

SANKİ EKONOMİK KAZANÇ İÇİN KURULMUŞ

Yazısının ilk bölümünde TÜYAP ve birçok kitap fuarının başarısından söz eden Resul Tosun, ikinci bölümüne ise şöyle devam etti:

Bir de kendini yenilemeyen kültürel fayda sağlamak yerine sanki ekonomik kazanç temin etmek için kurulduğu izlenimi veren fuarlar var.

Mesela, 37 yıldır Ramazan ayında kurulan Diyanet Vakfı’nın başlattığı dini yayınlar fuarı bunların başında geliyor.

Başlangıçta bayağı heyecan uyandırmış ve ilgi toplamıştı. Ama aynı ilgiyi devam ettiremedi. Bu sene Sultan Ahmet-Ayasofya arasında kurduğu fuarı geçen hafta gezdim. Maalesef ne CNR’deki ne de TÜYAP’taki ilginin bulunmadığını üzülerek müşahede ettim.

Gerçekten üzüldüm.

***

Oysa bu fuarın bildiğim kadarıyla kurulmasını İstanbul Büyükşehir Belediyesi üstleniyor. Diyanet Vakfı sadece organize ediyor. Ama buna rağmen ilgi beklenen düzeyde gerçekleşmiyor.

Katılan yayınevlerinin bırakın kâr etmeyi, masraflarını karşılayacak ciroyu yapmakta bile zorlandığı kanaati var.

Ama vakıf katılan yayınevlerinden kira bedelini pul parasına kadar alıyor!

Bu durum yayınevlerini teşvik etmiyor, aksine şevklerini kırıyor. Gelecekte katılıp katılmama hesabı yaptırıyor.

***

Amacım karalamak değil. Vakıf -bence ücret almamalı vakıf olarak bu kültürel hizmete gerekirse kasasından katkı yapmalı ama hadi almasını normal kabul edelim peki- neden Sultanahmet gibi merkezi bir yerde TÜYAP’ın şehir dışında gösterdiği başarıyı yakalayamıyor?

Gereken profesyonelliği göstermiyor da ondan!

Birçok kitap meraklısının bu fuardan haberi bile olmuyor. Açıldığı gün valinin belediye başkanının hazır bulunması ve haberin o gün medyada yer alması yetmiyor.

Aylar öncesinden piarı (PR) yapılmayınca, kültür çevreleriyle etkinlikler özgün biçimdehazırlanmayınca bu fuarlara ancak yolu düşenler uğruyor!

Bazı il belediyeleri de başarıyla bu işi götürüyorlar ama bazıları da katılımcı yayınevlerinden kira alarak işi ticarete döküyorlar ki bunun adı kültürel etkinlik değildir ticari etkinliktir belediyeye yakışmaz!

***

Hülasa, kitap fuarı düzenleyen bütün kurum ve kuruluşları takdir ve tebrik ediyorum.

Yukarda yazdıklarımı da lütfen eleştiri olarak almasınlar bir dost ikazı olarakalgılasınlar.

Diyorum ki, kitabı sevdirelim, kitap okumaya teşvik edelim, belediye, vakıf ve hayır kurumları olarak kitaptan kazanmayalım, kitaba kazandıralım.

Bırakalım yayınevleri kazansın, kazansın ki yeni kitaplar yayınlama cesareti bulsunlar, kitapları okurlarla buluştursunlar.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *