YPG’liler nereye götürülüyor?

YPG’liler nereye götürülüyor?

“Menbiç’e, evet, bir Türkiye-ABD ilişkilerinin iyileştirilmesi bakımından bu yol haritası uygulanabilir ama Menbiç sonrası sadece Türkiye ve ABD’nin kararıyla gerçekleşebilecek bir durum değildir.”

Menbiç’ten çıkacağı ilan edilen YPG’lilerin nereye gideceği ve gittikleri yerde oluşmakta olan yeni durum üzerine MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş düşüncelerini, Milliyet gazetesinden Tunca Bengin’e aktardı. Öneş, Fırat’ın doğusunda ABD’nin 50-60 bin kişilik ağır silahlı bir yapı oluşturduğunu ve buna meşruiyet sağlamaya çalıştığını anlattı. Bengin’in soruları çerçevesinde Öneş son durumu şöyle izah ediyor:

“Menbiç’te güvenliğin Türkiye ve ABD tarafından ortak sağlanacağı, YPG/PKK unsurlarının buradan çekileceği meselesi sonuçlanabilir bir durum ama önemli olan Menbiç’in boşaltılması değil, Fırat’ın doğusundaki gelişmeler. Yani Fırat’ın doğusundaki şu anda kurtarılmış topraklar ve ABD’nin himayesinde şekillenen yapı. ABD burada zamana oynuyor. Burada silahlı YPG/PYD güçleri düzenli bir ordu haline gelme çalışmaları yapıyor.”

Yani?

“ABD, YPG’lileri Menbiç’ten çıkarıp nereye götürüyor? Hiç burnu kanamadan Fırat’ın doğusuna. Elindeki silahları alacağız diyor, alabilir, önemi var mı? Zaten ABD desteğinde ağır silahlar verilmiş 50-60 bin kişilik bir yapı oluşmuş durumda. Bugün tartışma konusu bu yapının hukuki statüsü ne olacak meselesi. ABD buna meşruiyet kazandırmak istiyor. PKK çok önemli değil. ABD Abdullah Öcalan’ı Türkiye’ye teslim ettiği andan itibaren PKK ismi altında devam etmeyeceğini kabul etmişti zaten. O tarihten başlayan PKK varlığını Ortadoğu’daki gelişmeler sebebiyle araçsallaştıran ve kullanan bir ABD politikasıyla karşı karşıya kaldık. Şimdi de Suriye, Irak’taki gelişmeler ve İran’a karşı yeni politikaları çerçevesinde oradaki PKK unsurlarına YPG/PYD/SDG veya kurulacak yeni bir parti adı altında nasıl statü kazandıracağının arayışını yapıyor. Yani ad değiştirerek PKK’nın fiili varlığını ortadan kaldırmak istiyor. Bunu böyle görmek lazım.”

Şu anda Fırat’ın doğusunda da böyle bir çözüm süreci yaşanacak ve sonlanacak diye bir yargıda bulunmanın mümkün olmadığını belirten Öneş, devam ediyor:

“Menbiç’e, evet, bir Türkiye-ABD ilişkilerinin iyileştirilmesi bakımından bu yol haritası uygulanabilir ama Menbiç sonrası sadece Türkiye ve ABD’nin kararıyla gerçekleşebilecek bir durum değildir. Bölgedeki temel aktörler Rusya, ABD ve İran, Suriye gibi diğer aktörlerle birlikte gelişecek ilişkilere bağlı bir olay. Ayrıca, orada yerleşik bir yapıyla ortaya çıkmış bir statüyle karşı karşıyayız.

Menbiç’teki gibi, Kobani, Rakka’daki YPG’liler gönderilemez mi?

“Fırat’ın doğusu için aynı şeyi yapamazlar…”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *