Sudan ve Mısır arasında dizi krizi

Sudan ve Mısır arasında dizi krizi

Mısır’da ramazan için çekilen dizilerden biri olan “Ebu Omer El-mısri” adlı dizi Sudan ve Mısır arasında diplomatik kriz çıkardı.

Son yıllarda Mısır en çok dizi çekimlerinin yaplıdığı ülke. Ancak Mısır’ın yapımları her yıl bir tartışmaya neden oluyor. Bu yıl ramazan için çekilen “Ebu Omer El-mısri” adlı dizi Sudan ve Mısır hükümeti arasında diplomatik krize neden oldu.

Yeni Şafak’ın haberine göre, Mısırlı avukat olan Fakhr al-Din’in hikayesinin anlatıldığı dizi bir suikast ile başlıyor. Genç avukat kuzeninin öldürüldüğü suikast girişiminden kurtulur ve Fransa’ya kaçar. Ancak içindeki intikam ateşini söndüremez. Daha sonra Sudan’da silahlı İslami gruplara katılır ve bu grubun önemli adamlarından biri olur. İşte Sudan hükümetini kızdıran da dizinin başkahramanın terörist olmak ve ülkesinde eylem yapmak için Sudan’ı seçiyor olması. Üstelik Sudan güvensiz ve teröristlerin rahat haraket ettiği bir ülke olarak gösterilirken, Mısır’daki güvenlik kurumlarının rolü yüceltiliyor. Ülkelerine karşı yapılan eylemleri nasıl savuşturdukları bir kahramanlık öyküsü olarak abartılı sahnelerle destekleniyor. Sudanlılar bu bakış açısıyla Mısır’ın terörizme karşı savaşta siyasal iktidar vizyonunu desteklemeye ve imajını güçlendirmeye çalıştığına dikkat çekiyor.

İKİ KARDEŞ HALKA HAKARET

Sudan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Qureibullah el-Khader yaptığı açıklamada, bakanlığın Mısır’ın büyükelçisini Hartum’a çağırdığını duyurdu. Sözcü, söz konusu dizinin Sudan’da ikamet eden veya ziyaret eden Mısır vatandaşlarının terörist olarak suçlanmasına yol açtığını söyledi. Ayrıca bakanlık Sudan üzerinden negatif klişeler üretildiğini ve çirkin bir tablo çizildiğini öne sürdü ve şu ifadeleri kullandı: “Dizi iki kardeş halkına hakaret eylemidir. Mısırlı vatandaşların ülkemizde hareketlerini kolaylaştırmak için yapılan anlaşmayı ihlal ediyor. Sudan’daki Mısır vatandaşlarının barışçıl varoluşuna da zarar veriyor.”

SİYASİ SORUNLARI YANSITIYOR

Dizi halen Mısır’ın On Tv’ kanalında yayını sürdürüyor. Televizyon kanalı yetkilileri ise, dizide cereyan eden olayların gerçeklere dayanmadığı ve senaristin hayal gücünü yansıttığı dile getirdiler. Yapımcı ise yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Sudan hükümetini ya da kardeş Sudan halkını hedef almıyoruz. Aksine amacımız Sudan ile olan ilişkileri güçlendirmek ve geliştirmek. Mısır hükümetinin bu konudaki hassasiyetini biliyoruz ve kimseyi hedef göstermiyoruz.” Siyasi yorumcular ise bu dizinin hiç de masum olmadığına vurgu yapıyorlar. Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hartum’u ziyaretinin ardından Mısır-Sudan ilişkilerinin iyice gerilediğine dikkat çekiyorlar.

Yorumcular diğer yandan son aylarda, Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında, Etiyopya’nın Nil’in boyunca inşa ettiği barajın gerilimi daha da artırdığını söylüyorlar. Bu yılın tartışma yaratan bir diğer dizisi ise “Kalbash”. Ünlü Akrep hapishanesini denetleyen bir polis memurunun ideallerinin peşinden gittiği kahramanlık propagandasına dayanıyor. Mahkum yakınları ve sivil toplum kuruluşları ise dizinin ilk bölümlerinden itibaren tutuklularla ilgili olayların çarpıtıldığını söylüyorlar. Hatta mahkum yakınları dizinin boykotunu isteyen bir sosyal ağ kampanyası başlattılar ve sosyal medya üzerinden destek istediler. Hapishanenin insanlık dışı koşullarının asla yansıltılmadığını ve gerçeklikle ilgisi olmayan bu dizinin bir an önce yayından kaldırılması gerektiğine vurgu yaptılar.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *