Esad, Rus televizyonuna konuştu: Tek sorun SDG kaldı

Esad, Rus televizyonuna konuştu: Tek sorun SDG kaldı

Suriye rejim lideri Esad, ABD’nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Suriye topraklarını terk etmemesi halinde örgütün kontrolü altındaki bölgeleri güç kullanarak geri alacakları tehdidinde bulundu.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre, Esad Russia Today (RT) televizyonuna verdiği röportajda şunları söyledi:

“Çeşitli bölgelerin kılmasının ardından Suriye’deki tek sorun olarak SDG kaldı. İlk seçenek olarak müzakerelere kapı açıyoruz. Çünkü bu güçlerin çoğunluğu Suriyelilerden oluşuyor. Müzakereden sonuç alınamaması durumunda SDG’yi güç kullanarak çıkartacağız. ABD olsun ya da olmasın.”

Suriye’deki İranlı subayların ülkedeki askerlere yardımcı olduklarını belirten Esed, Suriye’de İran askerlerinin ise olmadığını öne sürdü.

İsrail’in Suriye’deki son saldırılarında İran üslerinin ve kamplarının hedef alındığına yönelik açıklamaları ‘yalan’ olarak nitelendiren Esad, “10 Suriyeli asker şehit oldu. Yaralılar var, bir tanesi bile İran askeri değil” dedi. “ABD, Suriye’den ayrılmalı, ayrılacak” ifadesini kullandı. Esed, Halep, Deyrizor, Humus ve Şam’ın kurtulmasının ardından ABD’nin kartlarını kaybettiğine dikkat çekti.

Rejim güçleri, Rusya’nın 2015’in eylül ayında Suriye’de askeri müdahaleye başlamasından bu yana önemli ilerlemeler kaydetti. Muhaliflerin kontrolü altındaki birçok bölgeyi geri aldı. Esad röportajının devamında konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Rus kuvvetleri ile ABD kuvvetleri arasındaki muhtemel bir doğrudan çatışmaya oldukça yakındık. Neyse ki Rus liderliğinin basireti sayesinde bu çatışmadan kaçınıldı.”

On binlerce savaşçının İdlib’e neden tahliye edildiğine ilşkin soruyu da yanıtlayan Esed “Bu insanları İdlib’e biz göndermedik. Aksine oraya kendileri gitmek istediler. Bu bizim için askeri açıdan daha iyi” dedi.

Geçen ay Şam yakınlarındaki Doğu Guta başta olmak üzere birçok bölgede tahliye işlemleri gerçekleştirildi ve bölgeden ayrılanların çoğunluğu Sünnilerden oluşuyordu. Tahliye edilenler on binlerce savaşçıya ev sahipliği yapan İdlib’e gitti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *