İtalya’da Hükümeti eski bir IMF şefi kuracak

İtalya’da Hükümeti eski bir IMF şefi kuracak

Hükümet kriziyle çalkalanan Avrupa ülkesi İtalya’da Cumhurbaşkanı Mattarella bugün eski IMF şefi Cottarelli’den bir teknokratlar hükümeti kurmasını istedi.

Tarihinde görülmemiş bir kriz yaşayan İtalya’da, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella bugün IMF Türkiye Masası eski şefi Carlo Cottarelli’ye hükümet kurma görevi verdi. Milliyet’in haberine göre Mattarella, Cottarelli’den bir teknokratlar hükümeti kurmasını istedi. Görevi kabul eden Cottarelli, seçimlerin gelecek yıl yapılacağını açıkladı.

2008-2013 arasında IMF’de Mali İşler Direktörlüğü görevinde bulunan Cottarelli, 2000’li yılların başında IMF adına Türkiye masasını da yönetmişti.

İtalya’da son aşamasına gelinen hükümet kurma çalışmaları, Cumhurbaşkanı Mattarella’nın euro karşıtlığıyla bilinen ekonomi bakanı adayını veto etmesi üzerine dün çökmüştü. İktidara gelmek üzereyken Mattarella’nun vetosu ile karşılaşan 5 Yıldız Hareketi ve Lig partileri şoka uğradı. İki parti, Cumhurbaşkanının azledilmesi ve yeniden seçimlere gidilmesini istiyor.

İtalyan basını ise devletin zirvesinde yaşanan gerilimi ‘görülmemiş bir kriz’ diye tanımlıyor.

İtalya anayasasına göre cumhurbaşkanının hükümet üyelerini veto etme hakkı bulunuyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *