İsrail Başbakanı’nın ‘Savaş açma yetkisi’ elinden alındı

İsrail Başbakanı’nın ‘Savaş açma yetkisi’ elinden alındı

İsrail hükümeti, pazar günü düzenlenen oturumda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya verilen sadece savunma bakanlığıyla görüşme yaparak savaş kararı alma yetkisini geri çekti.

Yetki, 12 bakandan oluşan Güvenlik Kabinesi’ne

Şarku’l Avsat’ın haberine göre, İsrail hükümeti haftalık olarak düzenlenen düzenlenen Pazar günkü oturumunda savaş ilanı verilmesi kararını Güvenlik ve Dışişleri Bakanlar Kurulu’na (Kabine) verilmesi kararını onayladı. Bu yasa ile Kabine’ye savaşla sonuçlanabilecek askeri bir operasyon başlatma ya da büyük bir askeri harekât yetkisinin yanı sıra acil durumlarda hükümete başvurmadan savaş kararı alma yetkisi de veriliyor.

Netanyahu’ya tokat niteliğinde

Bu karar haftalardır İran’a karşı savaş fırtınası estirmeye çalışan Netanyahu’ya ağır bir tokat olarak nitelendirildi. İran’ın nükleer silahlar edinmesini engellemek için çalıştığını söyleyen Netanyahu, aynı zamanda Suriye’de İsrail’e yönelen İran askerlerine karşı önlem aldıklarını ifade etti. Netanyahu, “Suriye’den Lübnan’a ölümcül silah transferinin yapılmasını ve bu silahların Lübnan’da üretilmesini önlemek için çalışıyoruz. İsrail’e yönlendirilen bu silahların sınırlarımıza yakın bir yerde olması ya da üretimini engelleme hakkına sahibiz” dedi.

“Asla izin vermeyeceğiz”

Netanyahu yaptığı açıklamada, “Gazze Şeridi’nden bize karşı saldırı yapılmasına asla izin vermeyeceğiz. Dün Gazze Şeridi’nde terör örgütlerinin bulunduğu noktalara hava saldırısı düzenlendi. Bugün birliklerimiz sınır çitine tuzaklanan bombaları etkisiz hale getirdi. İsrail savunma ordusu ve güvenlik birimleri, İsrail devleti, vatandaşları ve sınırları için gece gündüz durmadan çalışıyor” ifadelerini kullandı.

ABD’nin desteğine övgü

ABD desteğine övgüde bulunan Netanyahu, “ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile hafta sonu konuştum. İranla yapılan nükleer anlaşmaya ve bölgemizdeki İran nükleer tehdidine karşı ABD yönetiminin duruşunu takdir ettiğimi söyledim. Tahran’daki rejim Ortadoğu’daki istikrarı bozan temel nedendir. Saldırganlığa karşı yürütülen bu kampanya henüz bitmedi ve devam edecek” ifadelerini kullandı.

“İsrail’in hataları hala aynı”

Netanyahu’nun açıklamaları İsrail’de korkuya neden olurken bazıları bunu gereksiz korku operasyonları olarak tanımladı. Önde gelen İsrailli tarihçi Profesör Yehiam Vites dün yaptığı açıklamada, “İsrail’in bugünkü propagandası, İsrail işçi partisinin Ekim 1973 savaşı arifesindeki seçim propagandasına benziyor. O zamandan bu yana İsrail’in hataları hala aynı” diye konuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *