Dünya Sağlık Örgütü “Trans Yağ” kullanımına savaş açtı

Dünya Sağlık Örgütü “Trans Yağ” kullanımına savaş açtı

Trans yağların kalp-damar hastalıklarının bir numaralı sebebi olduğu ta 1950’li senelerden beri biliniyordu, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ancak bugün harekete geçebildi.

WHO’ya günaydın!

Prof.Dr. Ahmet Rasim Küçükusta

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), endüstriyel trans yağların kullanımdan tamamen kalkması için bir kampanya başlattığını duyurdu (1). Örgüte göre trans yağlar her sene 500 binden fazla insanın kalp-damar hastalıklarından ölümüne yol açıyor.

Trans yağların kalp-damar hastalıklarının bir numaralı sebebi olduğu ta 1950′ li senelerden beri biliniyordu ama gıda ve ilaç şirketleri tarafından yönetilen WHO, FDA, CDC gibi kuruluşlar bu gerçeği ustaca gizledikleri gibi tam aksine margarinleri “kalp dostu” yağ olarak bile gösterdiler.(2)

Endüstri neden trans yağları tercih ediyor?

Sertleştirilmiş bitkisel yağlardan elde edilen margarinde bulunan trans yağlar uzun raf ömürleri ve ucuz fiyatları sebebiyle hazır ve dondurulmuş gıdalarda yaygın olarak kullanılıyor.

WHO’nun geç de olsa trans yağlara karşı başlatmış olduğu bu kampanya doğru ama diğer taraftan da kalp-damar hastalıklarının sebebi olarak doymuş yağları işaret etmeleri de tamamen yanlış.

Merada otlayan hayvanların et ve sütlerinde doymuş yağlar ve trans yağlar bulunmakla beraber bunlar endüstriyel yağlar gibi zararlı olmaları bir tarafa tam aksine kalp-damar hastalıkları, obezite ve diyabeti önlüyor.

Dünya sağlıklı yağlardan uzaklaştırıldı

Dünyada da ülkemizde de tereyağı ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar kötülenerek insanlar margarin ve bitkisel yağ kullanmaya teşvik edildi.

Kardiyologlar, margarin şirketleriyle ortaklaşa kampanyalar düzenleyerek margarini kalp dostu ilan ettiler.

Margarinlerin kalp-damar hastalıkları yanında tüm kronik enflamatuar hastalıkların başta gelen sebebi olduğunu daha yeni anlayan WHO’ya ne demeli bilmiyorum.

Bunlar, 30 sene sonra utanmadan bu sefer de kalp hastalıklarının sebebi doymuş yağlar değil diyecek ama bu arada gene milyonlarca insan kalp krizi ve felçlerden ölecek veya sakat kalacak.

Gelelim neticeye

WHO ve diğer sözde bilimsel kuruluşların sağlıklı diye tavsiye ettikleri bitkisel yağların da trans yağlar kadar zararlı olduğunu, soframızda bulunması gereken iki yağdan birinin soğuk sızma zeytinyağı diğerinin de köy tereyağı olduğunu, unutmayın.

Kaynaklar:
1. http://www.who.int/news-room/detail/14-05-2018-who-plan-to-eliminate-industrially-produced-trans-fatty-acids-from-global-food-supply

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/06/03/yazilar/tip-yazilari/kolesterol/trans-yaglara-karsi-kahramanca-savasan-fred-kummerow-oldu/

ahmetrasimkucukusta.com

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

1 Comment

  • ersin ertuğrul
    30 Mayıs 2018, 10:04

    " Gıda Terörü ve Halkların Bilinçsizliği Üzerine "

    Ahmet Bey’e ve bu yazıyı yayımlayan İktibas Dergisi’ne teşekkür etmek gerekiyor.
    Çünkü ülkemizde ve dünyanın diğer bölgelerinde insanlar yemek yeme zaruri ihtiyaçlarını ne olduğu çok da belli olmayan "endüstriyel işlemden" geçmiş ürünlerle giderir yüksek oranda. Sayfada yayımlanan diğer bir yazıda da dile getirildiği gibi "doğallık" iddiası ya da kandırmacası da insanımızın dikkat etmesi gereken diğer bir husus.

    Modern dönemde sanayinin el atmış olduğu alanlardan birisi de gıda. Gıda modern öncesi dönemde "topraktan" beslenirken bugün artık "toprak kisvesi altında neredeyse labaratuvarlardan" beslenmektedir. Ve bunu çok basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, endüstriyel işleme ve buna mukabil reklama konu olan ürünlerde insan türünün sağlığı, bekası için büyük zararlar yatmakta. Eğer insana hizmet iddia ediliyorsa, kartellerin-tröstlerin-kuruluşların-stkların-meslek örgütlerin ve bunlarla ilişikli olan devlet yapılarının yıllarca insanların ölümüne bile bile ses çıkarmaması nasıl izah edilebilir? Hatta ses çıkarmamanın ötesinde burada "gizleme, destekleme" varsa ..? Evet çoğunluk olan halkların bu konuda maddi çıkar temin etmekten öte cebinden ve sağlığından çıkan olduğu göz önünde bulundurulduğunda insanların artık uyanması gerekiyor… Yoksa bugün kabul edilen zararların yerine gizlenen yeni zararlar ihdas edilmesi kaçınılmazdır…

    REPLY