İsrail’e Açıktan Kınama Gizliden İlişki

İsrail’e Açıktan Kınama Gizliden İlişki

Siyonist işgal rejiminde yayınlanan bir rapor bazı Arap ülkelerinin gizli tutum, tavır ve ilişkilerini; açıkta ortaya koyduklarıyla gizliden yürüttükleri ilişkileri ve kulislerde olup bitenleri ortaya koydu.

Siyonist işgal rejimi istihbarat kaynaklarına yakınlığıyla tanınan ve yaygın bir okuyucu kitlesine sahip olan Walla sitesi, yayınladığı raporda bazı Arap ülkelerinin çelişkili tavırlarını ortaya koyarak, bu devletlerin açıkta yaptıklarının tersini kulislerde söylediklerini gözler önüne serdi.

Sitenin yayınladığı raporda şu ifadelere yer veriliyor: “Arap liderleri Gazze’deki vatandaşların İsrail askerlerinin ateşiyle öldürülmesini kınamaktan geri durmadılar. Ancak bu, açık olan ve kameralar karşısında yapılanlardır. Gizliden yaptıkları ise tam farklı bir tablodur. Bunların birçoğu elini İsrail’e uzatmak ve için çalışıyor.”

Site bazı Arap ülkelerinin bu çelişkili tutum ve açıklamalarına örnek vererek devam ediyor: “Suudi Arabistan, İsrail’in Filistinlilere yaptığı saldırıları kınamak ve Filistinlilerin meşru hakkını talep etmekle yetinirken, Suud veliahtı Muhammed bin Selman Amerika’da Yahudi topluluğu temsilcileriyle bir araya gelip ‘Yahudi halkının kendi toprağındaki hakkına inanıyorum. Barış başarıya ulaşırsa Körfez ülkeleriyle İsrail arasındaki ilişkilerin tek bir hedefi olacaktır’ diyordu.”

Basına sızan bilgilere göre, söz konusu toplantıda Filistinlere ağır eleştiriler yönelten Veliaht Selman, Filistinlilerden kendilerine önerilecek her türlü çözümü kabul etmelerini istiyor.

Walla’ya göre, ABD Başkanı Donald Trump ile güçlü ilişkiler kuran Selman, Filistin Yönetimi yetkililerine İsrail ile barış taslağını iletmiştir. Sızan bilgilere göre Selman’ın Filistin Yönetimi’ne ilettiği ABD’nin barış taslağında Ebu Dis’in Filistin devletinin başkenti olması önerisi de yer alıyor.

Site yayınladığı raporda yaşanan çelişkili duruma ABD’nin Kudüs’teki elçilik binasının açılışında konuşan Amerika Başkanı Trump’ın damadı Jared Kushner’in açıklamalarını delil getiriyor. Kushner yaptığı açıklamada “Bölgedeki hava İsrail lehine değişiyor. Bugün İsrail’in ortak müttefikleri ve ortak tehlikeleri var” dedi.

Raporda Bahreyn Dışişleri Bakanı’nın yaptığı açıklamaya da işaret ediliyor. Twitter hesabından “İsrail kendini savunma hakkına sahiptir” diyen Dışişleri Bakanı’nın açıklamasını Bahreyn’in son Gazze katliamını kınama mesajıyla karşılaştıran site, bu kınamaların enformatik mesajların ötesinde bir şey olmadığını ifade ediyor.

Walla sitesi raporun devamında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’nin açıktan İsrail’i kınayan ancak buna karşılık gizliden ilişkileri sürdüren en önemli ülkelerden biri olduğuna dikkat çekerek, İsrail’in Gazze saldırılarını kınayan BAE’nin, aynı günlerde topraklarında İsrailli işadamlarını ağırladığını, ondan önce bisiklet turnuvası için bir spor takımını İsrail’e gönderdiğini ve ülkede düzenlenen Judo Şampiyonası için gelen İsrail sporcularını ağırladığını hatırlattı.

Mısır’la da güçlü ilişkilere değinen Walla, son yıllarda Sina’daki IŞİD gibi ortak bir düşman bulduklarını kaydetti.

Daha önce ilişkiler gizliden sürdürülürken şimdi bu ilişkiler açık, demeçler de net bir şekilde veriliyor. Kendi halklarından korkan rejimler daha önce bunu gizliden yaparken, halkların özgürlük iradelerini kırıp, bunu isteyenleri zindana attıktan sonra şimdi bunu açıklamakta bir sakınca görmüyorlar.

Filistin Enformasyon Merkezi

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *