Brezilya’da Kamyoncuların Grevi Ekonomiyi Salladı

Brezilya’da Kamyoncuların Grevi Ekonomiyi Salladı

Savunma Bakanı, ordunun göreve hazır olduğunu açıkladı. Latin Amerika’da ilk kez vuku bulan kamyoncu grevi ülkede bir ikmal krizine, yakıt ve gıda eksikliğine ve Brezilya ekonomisinin felce uğramasına sebep oldu.

Brezilya’da kamyon şoförleri dizel fiyatlarının artmasını protesto etmek amacıyla greve başlamıştı. Güney Amerika’nın en büyük şehri ve ekonomi merkezi sayılan Sao Paulo Belediyesi, Rio de Janerio’nun da yaptığı gibi OHAL ilan etti. Belediyenin ihtiyacı olan yakıt ikmalini karşılaması gerekiyor. Şu anda Sao Paulo’da otomobil fabrikaları çalışmıyor, bazı havaalanları ise yolculuk hizmetlerini kapatmış durumda. Otomobil Üreticileri Derneği ise, ‘otomotiv montaj hatlarının tamamen kesintiye uğradığını ve kamyon şoförlerinin grevinin de ekonomiyi ve dolayısıyla ihracatı ciddi anlamda sarsacağını’ söyledi.

Ordu göreve hazır!

Şarku’l Avsat’ın haberine göre, Brezilya ordusunun yolları açmaya ve engelleri kaldırmaya hazır olduğunu vurgulayan Brezilya Savunma Bakanı Joaquim Silva e Luna, “Ordumuz, havaalanları ve rafinerilerin bulunduğu hassas bölgeleri trafiğe açmak için tüm gayreti ile çalışacaktır.” açıklamasını yaptı. Savunma Bakanı’nın bu açıklaması ise, Başkan Michel Temer’ın ‘ülkedeki yolları açmak için tüm güvenlik güçlerinin seferber edileceğini’ duyurduğu televizyon konuşmasının hemen ardından geldi. Kamyon şoförlerinin yaptığı bu eylem ise, şoförleri, ana yolların açılması için askeri güce başvuran Başkan Temer ile karşı karşıya getirdi. Başkan Temer yaptığı açıklamada, “Hükümet, diyalog için yeterli cesareti gösterdi, şimdi aynı şekilde yetkisini dayatmak için de cesaret örneği sergileyecektir” şeklinde konuştu.

O’Globo gazetesine göre, havaalanlarındaki yakıtın tükenmesine yol açan protestolar yüzünden, Brezilya’nın başkentinde bulunan birçok havaalanı da hizmete kapatıldı. Globo News televizyon kanalı ise, dağıtım mağazalarının tamamen boşaltıldığını, taze ürünlerin de büyük mağazaların raflarından çıkarıldığını gösteren görüntüler yayınladı. Rio de Janerio’da ise, dükkânlardaki mal ve yakıt depoları tamamen tükenmiş durumda.

Yüzde 9’luk artışı protesto ediyorlar

Sürücüler, yakıt fiyatlarının yüzde 9 oranında artış göstermesinden dolayı, geçtiğimiz pazartesi gününden bu yana eylem yapıyor. Perşembe akşamı ise Hükümet, devlete bağlı petrol şirketi Petrobras’ın dizel fiyatlarını bir ay boyunca yüzde 10 oranında azaltmasına yönelik geçici bir anlaşma imzalandığını duyurmuştu. Kamyon şoförleri ise protestolarını tamamlamak için müzakerecilerinden talimat almamaları sebebiyle, Cuma günü protestolarını yeniden başlattı. Bu nedenle de Brezilya’nın çeşitli yerlerindeki havaalanları ve benzin istasyonlarında yakıtlar tükendi, dükkânlar raflarını boşaltmaya başladı. Hastaneler ise yeterli malzemelerinin kalmadığını bildirdi.

Kamyon sürücü grubunu temsil eden müzakereciler, hükümetin dizel fiyatlarını sübvanse etme sözü vermesinden sonra 15 gün boyunca kapanışın askıya alınması için Perşembe günü geç saatlerde anlaşmaya varmıştı. Hükümet’in sözüne göre bu yıl ülke maliyeti 1.4 milyar dolar anlamına geliyor.

Ülke genelinde toplu taşıma ve çöp toplama işlemleri ise tamamen kesintiye uğramış durumda. Çoğu öğretmenin okula gidememesi yüzünden ise birçok okulda eğitim askıya alındı.

Diğer yandan, Brezilyalı ‘ABBA’ grubu, yem malzemelerinin eksikliğinin 1 milyar kuş ve 20 milyon koyun ve büyükbaş hayvanı öldürebileceğini söyledi. Reuters’ın haberine göre, Temer yaptığı televizyon konuşmasında, “Otoyolları tıkayanlar ve aşırılık yapanlar insanlara zarardan başka bir şey getirmiyor. Hayat kurtaran hastanelerin malzemelerinin tükenmesine izin vermeyeceğiz. Okulları kapatılan öğrencilerin zarar görmesine de göz yummayacağız.” şeklinde konuştu.

Birlik, eyleme devam edecek

Askeri tehdide karşı ise yaklaşık 600 bin şoförü temsil ettiğini söyleyen Brezilya’daki Kamyon Şoförleri Birliği, yolları kapatma eylemini durdurmayacaklarını açıkladı. Şoförler protestolarına devam ediyor, bu da hali hazırdaki durumun bir süre daha çözüme kavuşamayacağı anlamına geliyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *