Fransa’da Başörtüsü Krize Sebep Oldu!

Fransa’da Başörtüsü Krize Sebep Oldu!

Bir televizyon kanalına açıklama yapmak üzere çıkan Paris IV Sorbonne Üniversitesi Öğrenci Sendikası (UNEF) Başkanı’nın başörtülü olmasını, Milli Eğitim Bakanı ile İçişleri Bakanı “şok edici” buldu.

Başörtüsüne ‘provokasyon’ suçlaması

Fransa’da M6 Televizyonu’nda grevler ve üniversitelerin bloke edilmesi ile ilgili açıklamalarda bulunan ülkenin en büyük öğrenci sendikası UNEF’in Paris IV Sorbonne Üniversitesi Başkanı Maryam Pougetoux’nun başörtülü olması sonrası başlayan tartışmalar sürüyor.

Avrupa’da yayın yapan Perspektif dergisinin haberine göre, BFM TV’ye konuşan İçişleri Bakanı Gerard Colomb, UNEF’in bir yöneticisinin başörtülü olmasını ‘şok edici’ olarak değerlendirdi. Colomb, annesinin de kiliseye giderken dini bir simge olarak başörtüsü taktığını söyleyerek, ancak bunun Fransız toplumundan farklı olduğunu göstermek için bir kimlik işareti olarak takılmaması gerektiğini aktardı. Maryam’ı provakasyon yapmakla suçlayan İçişleri Bakanı, genç kızın dini yaymaya çalıştığını savundu. İçişleri Bakanı sözlerini daha da ileri taşıyarak, dünyada başörtüsünü provakasyon amaçlı takanların olduğunu ileri sürerek, bu davranışın “Fransız kültürüyle yakınlaşmak isteyen İslam” hedefinin uzağında olduğunu aktardı. Bunun genç Müslümanlar arasında kültürel bir mücadelenin göstergesi olduğunu dile getirdi.

Milli Eğitim Bakanı da “şok edici” buldu!

Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer de katıldığı RTL’deki radyo programında genç kız ile onu sendika başkanı olarak seçen öğrenci sendikası UNEF’i hedef aldı. Maryam Pougetoux’nun başörtüsü takmasının kendi tercihi olduğunu aktaran Milli Eğitim Bakanı, ancak başörtülü birinin sendika başkanı yapılmasının da UNEF’in tercihi olduğunu söyledi. Jean-Michel Blanquer, İçişleri Bakanı ile aynı düşüncede olduğunu belirterek öğrenci sendikasının başkanının başörtülü olması ile ilgili olarak ‘şok edici’ ifadelerini kullandı. Kadın Erkek Eşitliği Bakanı, Marlene Schiappa‘da sol görüşlü laik ve feminist fikirlere sahip UNEF’in başörtülü birini sözcü olarak belirleyerek kendisini siyasi olarak konumlandırdığını iddia etti.

İktidar partisinde görüş ayrılığı

Bakanlardan gelen bu açıklamalara iktidar partisinin bazı milletvekilleri ise tepki gösterdi. Cumhuriyetçi Yürüyüş Hareketi(LREM) Val-d’Oise Milletvekili Aurelien Tache İslamın Fransa’da ikinci din olduğunu hatırlattı. Bu başörtüsünün de genç kızın kimliği olduğunu aktardı. Ayrıca başörtüsünün genç kızın tercihi olduğunu aktaran Tache, herkesin buna saygı duymak zorunda olduğunu belirtti. İktidar partisinin aynı bölgeden seçilen diğer milletvekili Fiona Lazaar da bir kadının sadece ne görüntüsü ne de başörtüsü baz alınarak değerlendirilemeyeceğine dikkat çekti.

Maryam: “Dini bir vecibe olarak takıyorum”

Tartışmaların odağındaki isim Maryam Pougetoux da BuzzFeed’de iktidar kanadından kendisine yönelik gelen eleştirilere cevap verdi. İçişleri Bakanı’nın bu tarz ifadeleri kullanmasının acıklı bir durum olduğunu söyleyen genç kız, “Başörtüsünü yasalara saygı çerçevesinde dini bir vecibe olarak takıyorum. Başkalarının haklarına da saygı göstererek.” ifadelerinde bulundu. Başörtüsünün siyasi bir amaç için taktığı eleştirilerine de tepki gösteren Mariam, “Kesinlikle böyle bir durum yok. Başörtüsüne benim vermediğim bir anlam yükleniyor.” dedi.

Öte yandan UNEF’in Başkanı Lilâ Le Bas da tartışmalara tepki gösterdi. UNEF’in laik, feminist bir sendika olduğunu kabul eden Le Bas, ancak ateist olmadıklarını söyledi. Devlet kuruluşu olmadıklarını hatırlatan Le Bas, inanç konusunda da tarafsız olmalarını gerektiren bir durum olmadığını belirtti. Bugün itibariyle UNEF’in, başörtülü ya da değil tüm öğrencilerin sendikası olduğunu dile getirdi.

Fransa’da 17 Mart 2004 yılında alınan karara ilk ve orta dereceli okullarda başörtüsü başta olmak üzere dini sembollerin kullanımı yasaklanmıştı. Ancak Fransa’da üniversitelerde başörtüsü takmayı yasaklayan hiçbir yasa bulunmuyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *