Fas’tan Guatemala’ya ilk tepki

Fas’tan Guatemala’ya ilk tepki

Fas’ın başkenti Rabat Büyükşehir Belediye Başkanı Yardımcısı Hasan el-Umrani, Guatemala’nın Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasının ardından, başkent Guatemala ile ortak projeleri askıya aldıklarını açıkladı.

Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) üyesi olan el-Umrani, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Guatemala’nın Tel Aviv Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıma kararı almasının ardından, Rabat Şehir Konseyi’nin, Filistin halkına verdiği destek gereği Guatemala’nın başkenti ile yapılan eşleştirme anlaşması çerçevesindeki görüşmelere katılmama kararı aldıklarını ifade etti.

ABD’nin ardından elçiliği Kudüs’e taşıdılar

Guatemala, Filistinlilerin öfkesini ve uluslararası toplumun tepkisini çeken ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasından iki sonra Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşımıştı.

İsrail, Kudüs’ü kendi başkentleri olarak tabir ederken, Filistinliler Doğu Kudüs’ü gelecekte kurulacak Filistin Devleti’nin başkenti olarak görüyorlar. Birçok dünya ülkesi de, gelecekteki görüşmeler için Kudüs’ün statüsünün belirlenmesi gerektiğini vurguluyor.

Rabat Büyükşehir Belediye Meclisi geçtiğimiz hafta Guatemala Şehri ile bir eşleştirme projesi için görüşme kararı almıştı. Guatemala, Kasım 2017’de Afrika’daki ikinci büyükelçiliğini Rabat’ta açmıştı.

Şarku’l Avsat Türkçe

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *