Kraliçe Elizabeth’ten sıcak karşılama

Kraliçe Elizabeth’ten sıcak karşılama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere ziyaretinin son gününde Kraliçe II. Elizabeth tarafından kabul edildi. Ardından Başbakan May ile görüşen Erdoğan’ın programında Ortodoks Yahudi cemaati de vardı.

Birleşik Krallık resmî ziyareti dolayısıyla Londra’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kraliçe II. Elizabeth ile Buckingham Sarayında bir araya geldi. Görüşmeye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da katıldı.

Basına kapalı yaklaşık 40 dakika süren görüşmeye ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Türkiye’nin müttefiki ve stratejik ortağı

İngiltere resmî ziyareti için gittiği Londra’da temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May ile Başbakanlık binasında bir araya geldi.

Türkiye’nin müttefiki ve stratejik ortağı olan Birleşik Krallık’a yaptığı ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran seçimleri dolayısıyla yoğun bir siyasi gündem içinde olmalarına rağmen, Birleşik Krallık ile ilişkilere atfettikleri önem çerçevesinde bu ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi.

İngiltere’nin desteği önemli

Birleşik Krallık’ın, 15 Temmuz darbe girişiminden sadece beş gün sonra bakan düzeyinde Türkiye’yi ziyaret ederek gösterdiği dayanışmanın kendileri için çok değerli olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün öğle saatlerinde Kraliçe II. Elizabeth’le bir araya geldiklerini, daha sonra Başbakan May ile ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirerek iki ülke ilişkilerini derinlemesine ele aldıklarını aktardı.

Yaptıkları görüşmelerde iki ülke iş birliğini “brexit” sonrası dönemde muhafaza etmek ve daha da geliştirmek için neler yapabileceklerini değerlendirdiklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Krallık Başbakanı May’in Ocak 2017’de Türkiye’yi ziyaretinde oluşturdukları Ticaret ve Yatırım Çalışma Grubu’nun önemli bir işlev gördüğünü belirtti.

Avrupa Birliği ile Birleşik Krallık arasında “brexit” bağlamında bir geçiş dönemi üzerinde mutabakat sağlanmış olmasını memnuniyetle karşıladıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Krallık’ın, Türkiye’nin Avrupa’daki en büyük ikinci ihraç pazarı olduğunu ve 3 binden fazla İngiliz şirketine ev sahipliği yapmaktan da memnuniyet duyduklarını ifade etti.

İki ülke arasındaki ikili toplam ticaret hacminin 2017’de 16 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğine işaret eden, ancak hedeflerinin 20 milyar dolar olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Atacağımız ortak adımlarla bu hedefi gerçeğe dönüştüreceğiz. İki ülke, katma değeri yüksek ürünleri birlikte tasarlayıp üretebilmeli ve üçüncü ülkelerdeki fırsatlardan da istifade edebilmelidir” diye konuştu. Bugün, Türk ve İngiliz firmalarının, beşinci nesil savaş uçağı olarak tasarladığı Millî Muharip Uçak projesinde iş birliği yaptığına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü temaslarında stratejik öneme sahip bu projeyi de ele aldıklarını sözlerine ekledi.

Yahudi Cemaati üyeleri ile görüşme

İngiltere resmî ziyareti dolayısıyla Londra’da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haham Elahanan Beck ve beraberindeki Neturei Karta Ortodoks Musevi Cemaati üyelerini kabul etti.

Intercontinental Otelde gerçekleşen kabulde, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik de yer aldı. Haham Elehanan Beck’in yakasında bulunan Filistin rozeti dikkat çekti.

Yaklaşık yarım saat basına kapalı gerçekleşen görüşmeye ilişkin basına herhangi bir açıklama yapılmadı.

İngiltere ziyaretini takip eden gazetecilerle son bir toplantı yaparak, ziyaret hakkında soruları cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Londra’daki temaslarını tamamlayarak Türkiye’ye dönmek üzere Brize Norton Askeri Havalimanına geçti.

Kraliçe’nin temsilcisi uğurladı

Havalimanında Kraliçe II. Elizabeth’in temsilcisi John Harwood, Dışişleri Bakanı temsilcisi Nicholas Jarrold, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ve büyükelçilik personeli tarafından uğurlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindeki heyetle birlikte Ankara’ya hareket etti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *