Ezher’den Kudüs açıklaması

Ezher’den Kudüs açıklaması

Mısır’ın ve İslam dünyasının önde gelen üniversitelerinden El Ezher’den, Kudüs’ün İsrail’in başkenti haline getiren büyükelçilik açılışı üzerine bir açıklama yayınlandı.

Mısır’daki El Ezher Üniversitesi, ABD yönetiminin Tel Aviv’deki Büyükelçiliğini işgal altındaki Kudüs şehrine taşıma kararının uluslararası toplum tarafından tepki çekmesine rağmen gerçekleştirmesini kınadı. Ezher açıklamasında, Filistin ve Kudüs’ün Arap kimliğine yönelik farkındalığı arttırmaya, cesur Filistin halkının mücadelesine, topraklarının ve kutsal alanlarının kurtarılmasına devam edilmesi gerektiğini vurguladı. Kudüs ve Filistin konusunun Arap ve Müslümanlar için ilk sırada yer aldığının da altını çizdi.

Ezher tarafından yapılan açıklamada, “Söz konusu büyükelçiliğin açılış kutlaması, Nakba’nın (Büyük Felaket) 70. yıldönümüne denk gelmesi, bazılarının adalet ve hakikat değerleri yerine dünyamızı istikrar ve barıştan uzaklaştıran kibir ve güç mantığıyla hareket ettiğini gösteriyor” ifadeleri kullanıldı.

Bazı ülkelerin ABD’nin ardından büyükelçiliklerini Kudüs’e taşıma kararı almasından dolayı duydukları üzüntüyü vurgulayan Ezher, bunun dünyadaki 1.5 milyar Müslümanın duygularına karşı bir meydan okuma olduğunu belirtti.

Ezher, tüm hükümetlere, halklara, adalet ve özgürlüğü yerine getirme konusundaki değerlere inanan tüm Arap, Müslüman ve uluslararası kurumlara, Kudüs ve Filistin’e karşı ulusal, dini ve ahlaki görevler gereği, büyükelçiliklerini Kudüs’e taşıyan ülkelere karşı alınan önceki kararların uygulanması çağrısında bulundu.

Şarku’l Avsat Türkçe

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *