KUTU DEĞİL ÇİĞ SÜT, MARKET DEĞİL EV YOĞURDU!

KUTU DEĞİL ÇİĞ SÜT, MARKET DEĞİL EV YOĞURDU!

Amacımız endüstri yoğurdu üretenleri dövmek değil bozulan, ekşiyen, sulanan kısaca adam gibi yoğurt yemektir.

Probiyotik ve Prebiyotik Derneği İkinci Başkanının “Endüstriyel yoğurdu kötülemek doğru değildir” başlıklı haberde yer alan görüşleriyle ilgili olarak aşağıdaki hususlara dikkatinizi çekmek istiyorum (1):

BİR: Esas sağlıklı ve faydalı olan işlenmiş süt değil ‘çiğ süt’tür. Endüstri tarafından fiziksel ve kimyasal işlemlere tabii tutulan ve tabiatta bir benzeri olmayan bir ürüne dönüşen işlenmiş sütte çiğ sütün neredeyse tüm faydalı özellikleri ortadan kalkmış olması yanında zararlı olması da kuvvetle muhtemeldir.

İKİ: Çiğ sütün denetimsiz satılması elbette yanlıştır ve zaten büyük şehirlerde sokak sütü ve sokak sütçüsü kalmamıştır.

Sütün de süt olarak içilmesi değil mayalandıktan sonra yoğurt, ayran, kefir, peynir şeklinde yenip içilmesi daha doğrudur.

ÜÇ: Sokak sütü, endüstri tarafından çiğ sütü karalamak için uydurulmuş bir tabirdir ve bir akademisyenin endüstri ağzıyla konuşması, bu tuzağa düşmüş olması üzüntü vericidir.

Mandıra sahibinin çocuğunun pipetle kakaolu şekerli süt içiyor olması durumun ne kadar vahim olduğunun belgesidir.

Bir akademisyene -hele de probiyotik ve prebiyotiklerle ilgili bir derneği başkanına- sokak sütü karalama kampanyasına katılmak değil çiğ sütün tüketiciye sağlıklı bir şekilde nasıl ulaştırılabileceğinin yol ve yöntemini araştırmak ve anlatmak yakışır.

DÖRT: Cam şişede günlük organik sütün ve çiğ sütün bugün birçok noktada gerekli kontrollerden geçerek ve soğuk zincir içinde satılabiliyor olması benim gibi birkaç doktorun senelerdir süren mücadelesinin sonucudur.

4 ay dayanan, UHT ve homojenizasyon işlemleri uygulanan, katkı maddeleri eklenen kutu sütlerinden kimseye hayır gelmez.

BEŞ: Evet, sulanan, ekşiyen, bozulan ev yoğurdu market yoğurdundan daha sağlıklıdır, kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın!

ALTI: Çiğ sütü sokak sütü diye kötüleyenlerin yoğurtlarını kötülemenin yanlış olduğu söylenemez, bu, endüstriye “adam gibi yoğurt üretmesi” için bir baskı unsuru olarak görülmelidir.

Amacımız endüstri yoğurdu üretenleri dövmek değil bozulan, ekşiyen, sulanan kısaca adam gibi yoğurt yemektir.

YEDİ: Halk yoğurttan uzaklaşmamıştır evinde yoğurdunu kendi mayalayarak tam aksine yüzyıllardır yediği yoğurduna sahip çıkmaktadır.

Yoğurtların marketlerdeki satışı halk evinde kendi yoğurdunu ürettiği için azalmış olabilir.

SEKİZ: Haberde şeker ve katkı maddeleri eklenen yoğurtların adının bile anılmamasının, meyveli yoğurtlarda meyvenin kendisinin değil meyve aromasının bulunduğuna dikkat çekilmemesinin “bilinçli” olduğunu düşünüyorum.

DOKUZ: Sitemdeki yazılarım ve televizyonlardaki konuşmalarım incelediğinde sadece şeker ve katkı maddelerine karşı değil işlenmiş paketlenmiş tüm hazır gıdalar için kıyamet kopardığımı, bu mevzuda yalnız olmadığım da görülecektir.

Endüstri ürünlerini savunanlardan şeker ve katkı maddeleri eklenmiş süt ve yoğurt için kıyamet kopartmasalar bile karşı çıkmalarını bekliyorum.

Google’ da “Probiyotik ve prebiyotik Derneği gazlı ve şekeri oranı yüksek içecekler, cipsler ve katkı maddeli gıdalar” ve “Hakan Alagözlü gazlı ve şekeri oranı yüksek içecekler, cipsler ve katkı maddeli gıdalar” yazarak yaptığım aramada bu ürünler hakkında bu haber dışında ikaz, tavsiye mahiyetinde hiçbir habere rastlayamadım (2, 3).

ON: Amacımız halkı yoğurttan uzaklaştırmak bir tarafa yoğurt ama sağlıklı yoğurt yemeye, işlenmiş gıdaların zerresinden bile uzak durmaya ve “adam gibi beslenmeye” teşvik etmekten başka bir şey değildir.

ON BİR: Probiyotik takviyelerine de prebiyotik takviyelerine de kesinlikle karşıyım, bunlar yiyecek ve içecekler vasıtasıyla alınmalıdır.

Takviye tavsiyesi de endüstrinin sinsi bir oyunudur.

ON İKİ: Her hastalık için “farklı” bir pro- ve prebiyotik tavsiyesi de akıl ve mantık dışıdır. Kulak için ayrı, dalak için ayrı, dudak için ayrı bir takviye veya beslenme modeli olmaz.

Bütün mesele “adam gibi beslenmedir”!

Adam gibi beslenme tabirime takılanlar için hatırlatma: Bu, kısaca doğru beslenme demektir, cinsiyetle hiçbir alakası yoktur.

ON ÜÇ: Adam gibi beslenen kimse işlenmiş gıda tüketmeyeceği için etiket okumaya da ihtiyacı yoktur. Etiket okuyarak beslenmek, hayır olamaz.

Tabiatta içgüdüleriyle beslenen hayvanlarda kronik enflamatuar hastalıkların hiçbirine rastlanmadığını ama hazır mama yedirilen evcil hayvanların, tıpkı sahipleri gibi obeziteden diyabete kanserlerden kalp hastalıklarına kadar tüm modern hastalıklarından muzdarib olduklarını hatırlayın yeter.

ON DÖRT: Probiyotikli yoğurt sözü bir oksimorondur, yumurtalı omletten veya idrarda albüminüriden hiçbir farkı yoktur.

İçinde probiyotik bulunmayan ürün zaten yoğurt olamaz, belki kireç veya kireç suyudur.

ON BEŞ: Tıpkı bilimsel dergilerde yayınlanan makalelerde olduğu gibi bu tür beyanatta bulunan kişiler ve derneklerin de endüstri ile olan tamamen kanunlar çerçevesindeki menfaat münasebetlerini bildirmeleri faydalı olacaktır.

Gelelim neticeye

BİR: Süt, yoğurt, ayran “dayanıklı beyaz eşya değildir”, çabuk bozulan hassas gıdalardır.

Bunlar, geleneklere uygun hazırlanmalı, saklanmalı ve tüketilmelidir.

İKİ: Sağlıklı beslenmek için kitaplara, diyetlere, uzmanlara, beslenme kılavuzlarına, bilimsel araştırmalara, gıda mühendislerine, kongrelere… hiç gerek olmadığını bu vesile ile tekrar hatırlatırım.

Beslenmede gelenek ve kültür bilimden önce gelir, unutmayınız.

“Sokak sütçümü istiyorum” da bu manada bir slogandır.

ÜÇ: Adam gibi beslenme aslında çok basittir, işlenmiş gıdalardan uzak durmak bile, birçok meseleyi halleder.

Ahmet Rasim Küçükusta

 

Kaynaklar:
1. https://www.dha.com.tr/saglikyasam/prof-dr-hakan-alagozluden-yogurt-uyarisi-endustriyel-yogurdu-kotulemek-dogru/haber-1578291/video/

2. https://www.google.com.tr/search?ei=7rryWtWEB8eSmgXU_6_oCQ&q=hakan+alag%C3%B6zl%C3%BC++Gazl%C4%B1+ve+%C5%9Fekeri+oran%C4%B1+y%C3%BCksek+i%C3%A7ecekler%2C+cipsler+ve+katk%C4%B1+maddeli+g%C4%B1dalar&oq=hakan+alag%C3%B6zl%C3%BC++Gazl%C4%B1+ve+%C5%9Fekeri+oran%C4%B1+y%C3%BCksek+i%C3%A7ecekler%2C+cipsler+ve+katk%C4%B1+maddeli+g%C4%B1dalar&gs_l=psy-ab.12…2679.24450.0.29248.27.20.2.0.0.0.2258.6274.0j1j1j3j1j1j2j9-1.11.0….0…1c.1.64.psy-ab..14.4.2506.6..0j35i39k1j0i131i67k1j0i67k1j0i131k1j0i22i30k1.503.mCZXU1jTk6U

3. https://www.google.com.tr/search?ei=DbvyWv_zEoi1sQHfr5foBw&q=probiyotik+ve+prebiyotik+derne%C4%9Fi+Gazl%C4%B1+ve+%C5%9Fekeri+oran%C4%B1+y%C3%BCksek+i%C3%A7ecekler%2C+cipsler+ve+katk%C4%B1+maddeli+g%C4%B1dalar&oq=probiyotik+ve+prebiyotik+derne%C4%9Fi+Gazl%C4%B1+ve+%C5%9Fekeri+oran%C4%B1+y%C3%BCksek+i%C3%A7ecekler%2C+cipsler+ve+katk%C4%B1+maddeli+g%C4%B1dalar&gs_l=psy-ab.3…42025.50005.0.50282.33.25.0.0.0.0.563.3127.2-5j1j2j1.9.0….0…1c.1.64.psy-ab..30.0.0….0.FMrlNOdiCPo

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *