Avrupa Şarkı Yarışmasını İsrail kazandı!

Avrupa Şarkı Yarışmasını İsrail kazandı!

Portekiz’in Lizbon kentinde düzenlenen 63. Eurovision Şarkı Yarışmasının finalini kazanan ülke 529 puanla İsrail oldu. Yarışmaya Avrupa dışından katılan tek ülke İsrail. Eurovision bilindiği gibi, bir yarışmadan çok örtülü siyasi mesajların verildiği bir gösteri…

Euronews’ten Kamuran Samar’ın haberine göre, 26 ülkenin yarıştığı finalde tüm ülkeler şarkılarını seslendirdikten sonra jüri puanlarına geçildi. Jürinin verdiği puanlara göre ilk üç sıralama Avusturya, İsveç ve İsrail şeklinde gerçekleşti. Daha sonra izleyicilerin verdikleri puanlar da eklenince İsrail 529 puanla birinci oldu ve 20 yıl sonra yarışmaya ev sahipliği yapmaya hak kazandı.

İsrail’in ardından 436 puanla Güney Kıbrıs Rum Kesimi ikinci, 342 puanla Avusturya üçüncü oldu.

Geçen yıl Eurovision’u kazanana kadar şarkı yarışması tarihinin en kötü performansına sahip ülkesi olan Portekiz bu yıl ev sahipliği yaptığı yarışmada sonuncu oldu.

Türkiye Eurovision’a neden katılmıyor?

Türkiye’nin Eurovision’a katılmama nedeninin başında yarışmanın oylama sistemi geliyor. TRT, komşu ülkelerin siyasi çıkarlarını ön plana alarak oylarını şarkılara göre değil, ülkelere göre verdiğini düşünüyor.

Bunun yanı sıra EBU’nun 5 büyük üyesi İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya yarışmanın finallerine doğrudan katılırken, diğer ülkelerin elemeleri geçmesi gerekiyor.

Türkiye tarafından dile getirilen bu durum daha önce İtalya tarafından da ortaya konulmuş, ülke 1997-2013 yılları arasında yarışmaya katılmamıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *