ABD’nin Kudüs Büyükelçiliği açılışına 30 ülkeden olumlu yanıt

ABD’nin Kudüs Büyükelçiliği açılışına 30 ülkeden olumlu yanıt

İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Tel Aviv’de görevli 86 büyükelçinin törene davet edildiği, yaklaşık 30 büyükelçinin olumlu yanıt verdiği bildirildi

ABD Büyükelçiliği’nin Batı Kudüs’teki açılışı için yapılan hazırlıkların kutlama havasına büründüğü bir zamanda kutsal şehrin her iki bölümü de dev bir askeri kışla gibi görünüyor. Olası bir silahlı saldırıyı önlemek, İsrail’in 1948 sınırları içindeki Filistinli siyasi liderler ve solcu Yahudilerin düzenlemesi beklenen protesto gösterileriyle mücadele etmek için tedbirler artırıldı. Bölgeye, ABD istihbaratının ekipleri ile birlikte çok sayıda İsrail polis ve istihbarat güçleri konuşlandırılıyor.

Şarku’l Avsat Türkçe’nin haberine göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı, Amerikalı misafirleri ile birlikte düzenlenecek kutlamanın hemen öncesinde, yarın, İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun da katılacağı özel bir tören düzenleneceğini duyurdu. Dışişleri Bakanlığı, Tel Aviv’de görevli 86 büyükelçiyi de törene davet etti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada söz konusu davete yaklaşık 30 büyükelçinin olumlu yanıt verdiği belirtildi. Aralarında Macaristan, Çekya, Bulgaristan gibi ABD Büyükelçiliği’nin de Tel Aviv’den taşınmasına karşı çıkan üç Avrupa Birliği ülkesi de bulunuyor. Romanya ve Avusturya gibi ülkelerin temsilcileri ise davete henüz yanıt vermedi. Rusya, Mısır, Almanya, Polonya, Portekiz, Meksika, İsveç, Malta ve İrlanda’dan oluşan 9 ülke de bir kısmı ilkesel bir kısmı da teknik nedenlerden dolayı katılmayı reddetti.

Törene ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın kızı Ivanka Trump, Damadı ve Danışmanı Jared Kushner, Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD Kongre Üyeleri Ted Cruz ve Lindsey Graham, Florida Valisi Rick Scott gibi üst düzey yetkililer de katılacak. İsrail Dışişleri Bakanlığı hükümet üyelerini Knesset (İsrail Parlamentosu) komitelerinin başkanlarını ve Muhalefet lideri Isaac Herzog hariç koalisyon hükümetinin diğer bloklarını da etkinliğe davet etti.

Batı Kudüs Belediyesi, ABD bayrağının renklerinde güller dikti. Binanın geçici olmasına rağmen yeni büyükelçiliğe yakın bir meydana ‘ABD Meydanı’ adını verdi. Ayrıca ABD başkanı Donald Trump’ın fotoğraflarını astı. Fotoğrafların bulunduğu afişlerde ‘Büyükelçiliği Tel Aviv’den Kudüs’e taşımak için verdiği cesur tarihi karar için teşekkür eden’ ifadeler yer aldı. Pazar akşamından itibaren işgal altındaki Doğu Kudüs duvarlarının ABD bayrağının renkleriyle aydınlatılacağını duyurdu.

Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği de bu münasebetle İsrail ile ABD arasındaki dostane ilişkilerin altını çizen bir video yayınladı. Videoda Tel Aviv’deki büyükelçilik binası gösterildi. Kudüs’teki ABD Büyükelçiliği adına bir Twitter hesabı açtı. (@USEmbassyJerusalem)

Protesto edilecek

İsrail’deki Arap kesimlerin Yüksek İzleme Komitesi, işgal altındaki Doğu Kudüs’teki ulusal güçler ve dini yetkililer, önümüzdeki pazartesi günü ABD Büyükelçiliği’nin taşınması ve açılış törenini protesto etmek için kitlesel bir gösteri çağrısında bulundu. Gösteri, ‘Kudüs; Arap, Müslüman ve Hıristiyan’dır. ABD Büyükelçiliği’nin taşınmasına hayır!’ sloganıyla Kudüs’teki Arnona semtindeki büyükelçilik binasının önünde 16:00’da yapılacak. Söz konusu bölgede şu an bir ABD konsolosluğu var. İzleme Komitesi Başkanı Muhammed Bereke yaşanan gelişmelere ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“İsrail işgaline ve çözümüne destek veren ABD politikasına karşı sesin yükseltilmesi görevimizin bir parçası olarak gösteriyi yerinde ve saatinde yapmaya karar verdik. ABD ve İsrail’in sefil girişimi 1967 sınırlarıyla başkenti Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devleti kurma şansını ortadan kaldırmaya çalışıyor.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *