Suriye’nin Güneyinde Yeni Savaş Tehlikesi

Suriye’nin Güneyinde Yeni Savaş Tehlikesi

İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırılarının ülkenin güneyinde yoğunlaşması dikkat çekiyor. İsrail’in bu yolla bir tampon oluşturarak, bölgeyi işgal amacıyla bir köprü olarak kullanmak istediği değerlendiriliyor.

Suriye’nin güneyini işgal planı yapan İsrail, 35 farklı noktayı bombaladı. Hedefler arasında İran’a ait üsler var. 5 saat süren çatışmada Esed rejimi de Golan’daki İsrail mevzilerine onlarca füze attı. Bir tarafta İsrail, BAE, Suudi ittifakı diğer tarafta Yemen ile Lübnan’ı kontrol eden İran’ın olası savaşı bölgeyi tedirgin ediyor.

Yeni Şafak’ın manşet haberine göre iki taraf arasında çarşamba gece yarısı başlayan çatışmalar 5 saat sürdü. İsrail, Şam, Kuneytra ve Süveyda bölgelerinde 35 farklı noktayı havadan ve karadan vurdu. Suriye rejim güçleri gece yarısı Golan’da bulunan İsrail askeri noktalarına 30’dan fazla füze attı. İsrail ve Suriye rejim ordusu arasında gece boyu süren çatışmalarda sınırda mevzili topçu bataryaları, ve orta menzilli füzelerle birlikte tank ve havan topları da kullanıldı. Suriye içleri ve Golan’da devam eden çatışmalara paralel olarak İsrail savaş uçakları gece boyu Lübnan hava sahasında taciz uçuşları yaptı.

İSRAİL’İN GÖZÜ HASEKE’DE

Suriye iç savaşının başlamasından önce Esed yönetiminde önemli görevlerde bulunan ve 2012 yılında Şam’dan ayrılarak muhalif saflara katılan üst düzey bir isim Yeni Şafak’a çarpıcı açıklamalarda bulundu. Muhalif kabinede bir dönem bakanlık görevinde de bulunan ve isminin açıklanmasını istemeyen kaynak, İsrail’in gerçek hedefi Kuneytra’dan Haseke’ye kadar inmek ve İran destekli milisler tarafından kontrol edilen tüm hattı ele geçirmek, diye konuştu.

ARAP ORDUSUNUN AMACI

Suriyeli Kaynak, ABD öncülüğünde kurulan ve Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün ve Birleşik Arap emirlikleri ittifakının desteklediği Arap Ordusu’nun İsrail’in güneyden başlatacağı kara tecavüzünde faal rol üsleneceğini kaydetti. PKK’nın da bu ittifakın parçası olacağını söyledi.

TÜRKİYE’YE KOMŞU OLUR!

Suriye’nin doğu aksından başlayıp Humus çölünü kullanarak İsrail sınırlarına kadar uzanacak hat aynı zamanda PKK’nın alternatif terör koridoru özelliği taşıyor. Yeni Şafak’ın konuştuğu Suriyeli üst düzey isim İsrail, Körfez ülkeleri, ABD ve Avrupa bloku bu projede başarılı olursa İsrail önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Türkiye’ye komşu olabilir değerlendirmesinde bulundu.

BAHREYN’DEN TAM DESTEK

İran’ın bölgedeki ülkelere müdahaleyi sürdürdüğünü savunan Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid, “İsrail’in tehlike kaynaklarını yok ederek kendisini savunma hakkı bulunmaktadır” dedi.

İSRAİL’DEN İTTİFAK İTİRAFI

İsrail’in Dürzi-Arap asıllı İletişim Bakanı Eyüp Kara, Bahreyn’in tavrını “Ortadoğu’da kurulan yeni ittifakın habercisi” olarak değerlendirdi. Kara, “Başbakan Netanyahu’nun değerli çalışmaları sayesinde İsrail, bu ittifakın önemli bir parçasını teşkil ediyor” dedi.

35 NOKTA VURULDU

İsrail Savunma Bakanlığı 9 Mayıs gecesi düzenlenen saldırılarda başta Golan sınırında yer alan Tel Ahmar, Hadır ve Bas bölgeleri olmak üzere 35 askeri noktanın vurulduğunu açıkladı. Rus Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise 28 İsrail savaş uçağının gece saldırılarına destek verdiği bilgisi paylaşıldı. İsrail makamları, Golan, Suveyda, Şam ve Kuneytra bölgelerinde vurulan noktaların İran’a ait olduğu iddiasını dillendirirken Şam’dan yapılan açıklamada ise İsrail, Suriye Ordusu’na ait üslere saldırdı’ denildi. Bölge kaynakları, Başta Mezze ve 4. Kolordu Karagahı, Suveyda-Halhale ve Şayrat Hava üsleri olmak üzere hedef alınan noktalarda 30’dan fazla Suriye askeri ve İran destekli Şii milisin öldüğünü duyurdu. İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, Suriye’deki İran’ın da kullandığı alt yapı tesislerinin neredeyse tümünün vurulduğunu açıklarken, Şam yönetimi ise Golan’da vurulan askeri hedefler arasında helikopter pistleri ve İsrail Ordusu’na ait radar üslerinin yer aldığı 7 kritik nokta imha edildi’ açıklamasında bulundu. Öte yandan İsrail ve Suriye resmi makamları karşılıklı olarak gece boyu devam eden savaşta bir çok füzeyi havada imha ettiklerini’ duyurdu.

ABD’DEN YENİ YAPTIRIM

Trump’ın nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamasının ardından, ABD Hazine Bakanlığı, 9 İranlı kişi ve kuruluşu yaptırım listesine aldı.

ABD UÇAK GEMİSİ BÖLGEDE

İsrail, İran ve Suriye üçgeninde gerilim tırmanırken, ABD’ye ait USS Harry S. Truman uçak gemisi de, Lübnan açıklarında demirledi. Truman’a destek veren taarruz grubunda Normandy adlı güdümlü füze kruvazörü ve Arleigh Burke, Bulkeley, Forrest Sherman ve Farragut, ve ayrıca Jason Dunham ve The Sullivans adlı güdümlü füze destroyerlerinden oluşmakta. Truman -iki nükleer reaktörlü, 300 metreyi aşan uzunluğa sahip süper uçak gemisi-, arka arkaya dalgalar halinde olmak üzere 90 avcı uçağı ve helikopteri saldırıya geçirebilmekter. Daha önce Akdeniz’de bulunan 4 avcı destroyerin ve çok sayıda denizaltının da içerisinde bulunduğu Taarruz grubu binden fazla seyir füzesini fırlatabilme kabiliyetine sahip.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *