Avrupa Birliği yapay zeka yatırımını artıracak

Avrupa Birliği yapay zeka yatırımını artıracak

Dünya liderleri arasında yerini almaya çalışan Avrupa Birliği yapay zeka konusunda yatırımlarını artırmayı planlıyor.

2020 yılının sonuna kadar üye ülkelerin ve özel sektörün katkıları ile birlikte 20 milyar Euro’ya ulaşılması bekleniyor. Gent Üniversitesi öğretim üyesi Francis Wyffels küçük ve orta ölçekli şirketlere destek olunması gerektiğini söyledi:

“Start-Up’lerin kolayca kurulabileceği ve büyük şirketler tarafından doğrudan olumsuz etkilenmeyeceği bir ortam yaratmalıyız.”

Euronews’ün aktardığına göre, Avrupa Komisyonu önümüzdeki iki yıl için araştırma programlarına bir buçuk milyar Euro yatırım yapacağını açıkladı. Avrupa Birliği ayrıca küçük ve orta ölçekli şirketlere destek olmak amacıyla Avrupa Stratejik Yatırım Fonu’ndan 500 milyon Euro ayıracak. ABD’deki yatırımlar aynı dönem için 20 milyarı doları buluyor.

Her ülkeye bir yapay zeka merkezi

Belçika’nın dijital ajanda bakanı Alexander De Croo özel bir merkezin kurulmasının önemine vurgu yaptı:

“Yapabileceğiniz şeylerden biri, örneğin her ülkede analizleri hızla gerçekleştirecek olan bir yapay zeka merkezi kurarak hangi alanlarda fark yaratabileceğimizi göstermesini sağlamak. Belçika’da bioteknoloji alanına yoğunlaşılabilir bir diğer ülkede ise petrol arama konusu olabilir. En azından somut adımlar atılabilir. Böylece bu merkezler küçük ve orta ölçekli şirketlere destek sağlayabilir.”

Yıl sonuna kadar etik yönetmeliğin oluşturulması öngörülüyor. Sosyal, insani ve çevresel etkilerin de bu çerçevede ele alınması planlanıyor. Teknolojik gelişmenin insanları işlerinden edeceğine ilişkin kaygılar bulunuyor.

 

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *