May hükümetinin ilk Müslüman Bakan’ı

May hükümetinin ilk Müslüman Bakan’ı

İngiltere Başbakanı May, dün istifa eden İçişleri Bakanı Amber Rudd’un yerine Pakistan kökenli Sacid Cavid’i atadı. Cavid, bankacılık sektöründen geliyor ve ilham kaynağı da Margaret Thatcher.

Sacid Cavid, İngiltere’nin azınlık kesiminden ilk İçişleri Bakanı oldu. May hükümetinin ilk Müslüman Bakanı olan Cavid’in Londra Belediye Başkanı Sadık Han ile aynı köyden olduğu belirtildi.

Şarku’l Avsat’ın bildirdiğine göre, Cavid 1969’da Rochdale’de dünyaya geldi. Ailesinin kökeni Hindistan’a dayanıyor. Dört kardeşi henüz küçükken Pakistan’a kaçtı. 1960’larda İngiltere’ye göç eden babası Bristol’de otobüs şoförü olarak çalıştı. İngiltere’ye geldiğinde cebinde yalnızca bir pound olduğunu söylüyor.

İngiliz The Guardian gazetesine göre Bristol yakınlarındaki bir okulda eğitim gören Cavid, daha sonra fizik ve teknoloji alanında eğitim aldı. 1988-1991 yılları arasında Exeter Üniversitesi’nde siyaset ve ekonomi eğitimi alan Cavid eğitimi sırasında Muhafazakâr Parti’ye bağlı Muhafazakâr Öğrenciler Derneği’ne katıldı. Cavid, ilk kez bir Muhafazakâr Parti konferansına katıldığında 20 yaşındaydı.

Üniversiteden mezun olduktan sonra Chase Manhattan Bank’ta iş hayatına atılan Cavid birçok pozisyonda görev aldı. Ardından Deutsche Bank’ta çalışmaya başladı ve orada genel müdürlüğe kadar yükseldi. Bir yıl sonra gelişmekte olan pazarlar alanında uluslararası başkanlık görevinde bulundu.

Sacid Cavid, 2010 yılında bankacılığı bırakarak siyaset arenasına adım attı. Bromsgrove’da parlamento üyesi oldu.

Parlamentodaki dördüncü yılında Kültür Bakanı oldu. Bu Cavid’in İlk Bakanlık göreviydi. 2015 seçimlerinin ardından İskan Toplum ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı.

The Guardian’a göre Cavid’in siyasi arenadaki ilham kaynağı İngiltere eski Başbakanı Margaret Thatcher. Bakanlık ofisinin birçok yerinde Thatcher’in fotoğrafları bulunuyor.

Cavid’in siyaset arenasındaki bazı hamleleri İngiltere’de ses getirmişti. Bunların başında 2016 yılında eski Çalışma ve Sosyal Yardım Bakanı Stephen Crabb’ın kendisini maliye bakanı olarak ataması karşılığında mevcut lider David Cameron yerine Muhafazakâr Parti başkanlığına aday gösterilmesini onaylamasıydı.

Crabb’ın yeterli oyu alamaması sonucu bu girişimi çökmüştü.

İstifa etmek zorunda kalan Bakan Rudd ise uzun süredir İngiltere’de yaşayan Karayiplilerin bazılarının yanlışlıkla yasadışı göçmen olarak tanımlanmasının ardından çıkan kriz üzerine istifa etmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *