İsrail’e verilen sözler Romanya’da kriz çıkardı

İsrail’e verilen sözler Romanya’da kriz çıkardı

Romanya’da Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, kendisine sormadan büyükelçiliği Kudüs’e taşıma kararı alıp üstine İsrail’i ziyaret eden Başbakan Viorica Dancila’nın istifasını istedi.

Romanya yasalarına göre nerede büyükelçilik açılacağı konusunda son söz yetkisi cumhurbaşkanında. Ancak Başbakan Viorica Dancila’nın Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’e danışmadan hükümetiyle gizli toplantılar yaparak büyükelçiliği Kudüs’e taşıma kararı aldığı ortaya çıktı. Üstüne üstlük Dancila, Iohannis’e bildirmeden İsrail’e ziyaret de düzenledi.

Sputnik’te yer alan habere göre, bu ziyaret üzerine Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda basın toplantısı düzenleyen Iohannis, “Başbakan Dancila göreve geldiğinde anayasaya uyacağına, ülkesinin değerlerini kendi değerleri üzerinde tutacağına yemin etmişti. Fakat görüyorum ki partisinin istekleri, ülkesinin çıkarlarından daha önemli. Ben de kendisine verdiğim güveni geri çekiyorum ve kendisinin istifa etmesini istiyorum” dedi.

Iohannis, Romanya’nın İsrail Büyükelçiliği’ni Tel Aviv’den Kudüs’e taşımanın başta BM kararları olmak üzere uluslararası hukukun ihlali olacağı uyarısında da bulundu.

Ancak Dancila İsrail’de Başbakan Benyamin Netanyahu’nun teşekkürlerine mazhar olurken kaolisyon hükümetinden de ”Başbakan ve hükümeti güvensizlik oylamasıyla görevden alma yetkisi sadece parlamentoya aittir. cumhurbaşkanı böyle bir emir veremez” açıklaması geldi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *