ABD’nin ardından Romanya da elçiliğini Kudüs’e taşıyor

ABD’nin ardından Romanya da elçiliğini Kudüs’e taşıyor

Romanya hükümeti, İsrail’in Tel Aviv şehrindeki büyükelçiliğini Kudüs’e taşımak için memorandum imzaladı. Romanya, bu yönde adım atan ilk Avrupa Birliği ülkesi oldu.

Romanya hükümeti, çarşamba günkü kabine toplantısında imzaladığı memorandumla, büyükelçiliğin Kudüs’e taşınması prosedürünü başlattı. Kararı, iktidarın büyük ortağı sosyal demokratların lideri Liviu Dragnea açıkladı. Dün akşam Antena 3 kanalında konuşan Dragnea, sembolik ama değerli bir hamle yaptıklarını vurguladı. “Orada 500 bin vatandaşımız yaşıyor. İsrail’le uzun geçmişe sahip özel ilişkilerimiz var.” diyen Dragnea, bu stratejik hamlenin orta ve uzun vadede Romanya’nın çıkarına olduğunu savundu.

SIRADA ÇEKYA VAR

Romanya hükümetinin kararı, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Tzipi Hotovely’nin Bükreş ziyaretinden sonra geldi. İsrailli gazete Haaretz, Hotovely’nin Romanya Dışişleri Bakanı Teodor Meleşcanu ile 10 Nisan’da konuyu görüştüğünü yazdı. Gazete, Hotovely’nin, önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği Çekya ziyaretinde Prag hükümetinden de aynı sözü alacağını ileri sürdü. Bu durumda Çekya, Romanya’nın ardından, elçiliği taşıma kararı alan ikinci AB ülkesi olacak.

İLK TAŞINANLARA ÖZEL TEŞVİK

İsrail Başbakan Benyamin Netahyahu, ulusal gün nedeniyle dün yabancı elçilerle buluştu. Konuklarına Kudüs’e taşınmayı hızla gündeme almalarını tavsiye eden Netanyahu, ‘’İlk taşınanlara özel imtiyazlarımız olacak’’ dedi.

FİTİLİ ABD BAŞKANI ATEŞLEDİ

Amerika Birleşik Devletleri başkanı Donald Trump, aralık ayında yaptığı sürpriz çıkışla büyükelçiliğin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınacağını ilan etti. Türkiye’nin teklifiyle toplanan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, bu kararı 128 devletin oyuyla kınadı.

Tepkilere aldırış etmeyen Trump, Kudüs’teki açılış törenine katılabileceğini duyurdu. ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliği, İsrail’in 70. kuruluş yıldönümü olan 14 Mayıs’ta Kudüs’e taşınacak. Taşınma işlemi daha önce 2019 sonu olarak öngörülmüştü.

INTERNATIONAL PRESS AGENCY (IPA)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *