“600’e yakın kişi neden hala cezaevinde sorusu anlamlıdır!”

“600’e yakın kişi neden hala cezaevinde sorusu anlamlıdır!”

28 Şubat ile hesaplaşma konusunda bir soru da Nihal Bengisu Karaca’dan geldi. Karaca, “28 Şubat yargısının mağdur ettiği kişilerin durumu neden ele alınamıyor?” diye soruyor.

Bugün Habertürk’teki yazısının bir bölümünü bu konaya ayıran Nihal Bengisu Karaca, 28 Şubat davasının bitimi ile verilen kararlar hakkında dile getirilen sitemleri yorumladı ve bakın hangi soruları yöneltti:

28 ŞUBAT DAVASI KARARI VE ‘HESAPLAŞMA’

28 ŞUBAT davasında 103 sanıktan aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, Genelkurmay Harekât Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz’ün de bulunduğu 21 kişi müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, sanıkların yaş ve sağlık durumları ile ölçülülük ve orantılılık ilkelerini de birlikte değerlendirerek, adli kontrol kapsamında yurtdışına çıkışlarını yasakladı, ayrıca her ayın ilk günü ikametlerine en yakın güvenlik birimlerine imza verme şartı getirdi.

Karar kimseyi tatmin etmemiş gibi görünüyor. 15 Temmuz darbe girişimini “İşte laikliğin önemi” diyerek okuyanlar; bu darbe girişiminde “laiklik ilkesini istismara kapı aralayan bir dayatmaya dönüştürmenin oynadığı rolü” görmeyenler; yani sanıklar ve yakınları, verilen kararı zulüm olarak nitelendiriyor.

Ancak fiilen adli kontrole razı olma ve yargılama masraflarından ibaret bir çerçeveyle hayata geçecek bir kararı gerçek bir cezalandırma, gerçek bir hesaplaşma olarak görmeyenler de var. Dün ve önceki gün sosyal medyada bu doğrultuda pek çok sitem ve eleştiri vardı.

Ama asıl soru, söz konusu davanın ve sonucunun “28 Şubat’la hesaplaşma” bağlamında nerede durduğu.

Pek çok insanın hayatı, 28 Şubat adlı kara delik tarafından emilmiş durumda; bazıları ise hâlâ 21 yıl süren bu anafora mahkûm edilmiş bir hapis hayatı sürüyor.

Dile kolay. 21 yıl.

“Gerçek bir hesaplaşma söz konusu ise, o dönemin ‘darbe yargısı’ tarafından mahkûm edilmiş 600’e yakın kişi neden hâlâ cezaevinde?”sorusu anlamlı bir sorudur. Siyasetin merkezini ve çevresini değiştiren birçok dinamiği harekete geçiren ve bu dinamikler eliyle 28 Şubat’ı tamamen geride bırakan bir Türkiye’yi idrak ediyorsak, 28 Şubat yargısının mağdur ettiği kişilerin durumu neden ele alınamıyor? Buna ne engel oluyor, tam olarak anlamak mümkün değil.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *