Suudi Arabistan ile İspanya arasında 6 anlaşma

Suudi Arabistan ile İspanya arasında 6 anlaşma

İki ülke arasında bir dizi askeri ve ticari anlaşma imzalandı. İspanya Kralı 6. Felipe’nin karşıladığı Prens Selman, daha sonra İspanya Başbakanı ve Savunma Bakanı ile bir araya geldi. Anlaşmaların önemli kısmını 2 milyar avro değerinde 5 küçük savaş gemisi oluşturuyor.

Suudi Arabistan Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın İspanya ziyareti iki ülke arasında imzalanan bir dizi askeri ve ticari anlaşma ile sonuçlandı.

Londra’dan yayın yapan Şarku’l Avsat’ın haberine göre, İspanya Kralı 6. Felipe, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın ziyaretinin ülkesini ve kendisini onurlandığını belirterek Veliaht Prens ve yanındaki resmi heyet adına Madrid’te öğle yemeği verdi. Veliaht Prens, yemek sonrası İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile bir araya geldi. Toplantıda iki ülke arasındaki ilişkiler, çeşitli alanlardaki ortaklıklar ve bu ortaklıkları geliştirme fırsatları gözden geçirildi. Görüşmenin ardından savunma, hava taşımacılığı, eğitim, kültür, teknoloji ve kalkınma alanlarında 6 anlaşma, mutabakat ve ikili programlara imza atıldı.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile İspanya Savunma Bakanı Maria Dolores Cospedal, savunma alanında işbirliğini arttırmak ve İspanyol Navantia şirketinden savaş gemisi satın alımı anlaşması işlemlerindeki prosedürleri kolaylaştırmak amacıyla iki ülkenin savunma bakanlıkları arasında bir sözleşme imzaladı.

Daha sonra Veliaht Prens ile İspanya Başbakanı huzurunda, Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Macid bin Abdullah el-Kasabi ve İspanya Ulaştırma Bakanı İnigo de la Serna arasında hava taşımacılığı konusunda bir anlaşma imzalanırken, Suudi Arabistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Dr. Avad el-Avad ile İspanya Eğitim, Kültür ve Spor Bakanı İnigo Mendez de Vigo da kültür alanında bir anlaşmaya imza attılar.

İki ülke arasında çalışma ve toplumsal alanda kalkınma için yapılan mutabakat anlaşmasına Suudi Arabistan adına Ticaret ve Yatırım Bakanı el-Kasabi imza atarken, İspanya adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Maria Fatima Baez Garcia imza attı. Bilim ve teknoloji alanında işbirliğine yönelik bir de mutabakat anlaşması yapıldı. Anlaşmayı Suudi Arabistan adına Enerji, Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Halid el-Falih, İspanya adına ise Ekonomi, Sanayi ve Rekabet Bakanı Roman Escolano Olivaris imzaladı.

Suudi Arabistan Askeri Endüstrileri Şirketi (SAMI) ve Navantia Şirketi arasında yazılım geliştirme ve bakım alanında ortak bir girişim kurulmak üzere anlaşma yapıldı. Anlaşma, SAMI Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed el-Hatib ve Navantia CEO’su Esteban García Vilasánchez tarafından imzalandı.

Veliaht Prens ve İspanya Savunma Bakanı Cospedal, sabah saatlerinde başkent Madrid’deki genelkurmay karargahında bir araya geldiler. Veliaht Prens burada milli marşlar ve muhafız alayının selamlamasıyla karşılandı.

Veliaht Prens ve Bakan Cospedal burada, iki ülke arasındaki ilişkilerin ve işbirliği alanlarının yanı sıra savunma ve askeri alanlardaki ortaklığın daha da geliştirilmesi, Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 projesi çerçevesinde teknoloji transferi ve yerelleştirilmesine yönelik değerlendirdiler. Görüşmede ayrıca Ortadoğu ve Uluslar arası alandaki gelişmeler, terörle ve radikalizmle mücadele çabaları da gündeme geldi.

İspanya Parlamentosu üyeleriyle de görüşen Veliaht Prens, milletvekilleri ile Suudi-İspanyol dostluk ilişkilerini değerlendirdi.

Toplantıya Veliaht Prens’e eşlik eden resmi heyetin yanı sıra Suudi Arabistan Madrid Büyükelçisi Prens Mansur bin Halid bin Ferhan ve İspanya Savunma Bakanlığı üst düzey yetkilileri de katıldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *