AFRICOM liderliğinde Nijer’de tatbikat

AFRICOM liderliğinde Nijer’de tatbikat

ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM) tarafından düzenlenen bu yıl ki tatbikatlara 8 Afrika, 12 batı ülkesi katılıyor. Amerika, G5 ülkelerine 60 milyon dolar yardımda da bulunacak.

Nijer’in batısında ve kuzeyindeki bölgelerde terör tehditleri ile mücadele eğitimi kapsamında, Afrika, ABD ve Avrupa’dan yaklaşık bin 500 askerin katılımıyla yapılan askeri tatbikatlar dün başladı.

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre Nijer’deki ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, Flintlock askeri tatbikatının, Afrika Sahel ülkelerindeki (Burkina Faso, Moritanya, Nijer, Çad ve Mali) şiddet yanlısı radikal örgütlere karşı bu ülkelerin yeteneklerini güçlendirmeyi hedeflediği belirtildi. Açıklamada, tatbikatların 20 Nisan’a kadar süreceği kaydedildi.

ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM) Komutanı General Markus Hicks, geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında, “Flintlock 2018 yeni eğitim tatbikatlarını, Büyük Sahel’deki gerçek tehditlere yönlendirdik” ifadelerini kullanmıştı.

AFRICOM tarafından düzenlenen bu yıl ki tatbikatlara 8 Afrika, 12 batı ülkesi katılıyor.

Askeri tatbikatlar Nijer’in üç bölgesinde, Tillaberi, kuzeydeki Agadez ve Libya, Cezayir ve Mali sınırı yakınlarında gerçekleştiriliyor. Ayrıca, çok sayıda terör saldırısına sahne olan Burkina Faso ve şu ana kadar tatbikatlara dahil edilmeyen Senegal’de de ‘eğitim merkezleri’ açıldı.

NIAMEY, Niger – U.S. Air Force Maj. Gen. Marcus Hicks, commander, Special Operations Command Africa, applauds during the opening ceremony of Flintlock 2018 in Niamey, Niger, April 11, 2018. Approximately 1,900 service members from more than 20 African and western partner nations are participating in Flintlock 2018 at multiple locations in Niger, Burkina Faso, and Senegal. (U.S. Army Photo by Sgt. Heather Doppke/79th Theater Sustainment Command)

G5 ÜLKELERİNE 60 MİLYON DOLAR YARDIM!

4 Ekim 2017’de, Tillaberi bölgesinde kurulan bir tuzakta, 4 ABD ve 4 Nijer askeri öldürülmüştü.

AFP’ye göre, ABD, Fransa’ya yakınlığı ile bilinen Sahel ülkelerinden uzak duruyor gibi görünse de, tatbikatlarla bölgedeki etkinliğini sürdürmeye devam ediyor. Flintlock tatbikatına, tüm G5 Sahel Ortak Gücü ülkeleri (Mali, Nijer, Moritanya, Çad ve Burkina Faso) katılıyor. Yine AFP’nin haberine göre, tatbikatlara katılan Nijerya ve Kamerun, Nijer ile birlikte Çad Gölü havzasındaki ‘Boko Haram’ örgütünün üstesinden gelmek için bölgesel bir güç oluşturdular.

Öte yandan General Markus Hicks, açıklamasında, amacın, G5 ülkelerinin mütevazi ordularıyla, tehditlere karşı daha etkili bir şekilde mücadele etmelerini sağlamak olduğunu ileri sürerken, Irak ve Suriye’deki DEAŞ tehdidinin tamamen bitirildiğini sözlerine ekledi. Ancak Afrika bölgesinin terör unsurları için halen verimli topraklar olmaya devam ettiğinin savundu.

Hicks, ABD’nin, her bir G5 ülkesine 60 milyon dolarlık yardımda bulunacağını kaydetti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *