Amerika Esad’ı vuracak mı?

Amerika Esad’ı vuracak mı?

Abdullah Çiftçi: “Akdeniz Karadeniz Ortadoğu Balkanlar dünyanın önemli hammadde, petrol, doğalgaz ve lojistik merkezi Bölgede 21.yy’ın güçleri belirleniyor. Bölgede kaybeden yüz yıl kaybeder. Bu nedenle her taraf silaha sarıldı.”

Stratejist Abdullah Çiftçi, Suriye’de yaşanan son gelişmeleri yorumluyor. Twitter’da resmi hesabı üzerinden dün akşam yayınladığı mesaj serisinde “Amerika Esad’ı vuracak mı?” sorusunun yanıtını geniş bir çerçevede verdi. “Trump, Suriye’den çekiliyoruz demişti ama birileri Trump’u Suriye’ye daha fazla itiyor. Bu kez NATO devreye girecek. Almanya, Fransa, İngiltere var ise NATO da vardır.” diyen Çiftçi’nin mesajları şöyle:

1-ABD Suriye’de Esad’ı vuracak mı? Rusya karşılık verir mi sorusuna sizlerden 337 yorum gelmiş. Yorumlar gayet yerinde ayrıca bir analize gerek yok. Birlikte analiz yapılmış oldu. Sizlerden gelen yorumlara kısaca görüşlerimi ekleyeyim.

2-NATO’nun uzun süredir Doğu Avrupa üzerinden Rusya’yı kuşattığını biliyoruz. İngiltere Ajan krizi ile Avrupa ülkeleri, ABD ve Rusya arasında tarihin en büyük diplomat sınır dışı edilmelerini gördük. ABD/Avrupa Rusya ile hesaplaşmasını şimdi Suriye üzerinde deneyecekler

3-Rusya Putin ile yeniden İmparatorluk politikalarına döndü sadece Akdeniz’de yerini sağlamlaştırmakla kalmadı Güney Kıbrıs, Lübnan, Mısır, S.Arabistan ve Türkiye ile de ticareti/askeri işbirlikleri ile ABD/Avrupa’nın menfaat alanlarına daldı. Rusya’yı nasıl frenleyecekler?

4-Avrupa ve ABD Ukrayna üzerinde bir oyun oynadı ve başaramadılar. Rusya’ya Ukrayna’daki Kırım’ı da kaptırdılar. Ukrayna kilit. Suriye’de yine ABD/Avrupa’yı Rusya İran ve Türkiye işbirliği ile kilitledi. ABD/Avrupa ülkeleri Suriye’deki Rus kilidini açmak için harekete geçti.

5-Akdeniz Karadeniz Ortadoğu Balkanlar dünyanın önemli hammadde, petrol, doğalgaz ve lojistik merkezi Bölgede 21.yy’ın güçleri belirleniyor. Bölgede kaybeden yüz yıl kaybeder. Bu nedenle her taraf silaha sarıldı.

6-Doğu Guta’da bir kimyasal saldırı yapıldı. Esad, Doğu Guta’yı zaten yüzde 90 oranında almıştı. Esad geçmişte kimyasal saldırı yaptı ama bu kez bu saldırıyı Esad mı yaptı yoksa Irak işgali öncesi İngiliz Başbakanı Tony Blair’in yalanı gibi yalan mı var?

7-Trump, Suriye’den çekiliyoruz demişti ama birileri Trump’u Suriye’ye daha fazla itiyor. Bu kez NATO devreye girecek. Almanya, Fransa, İngiltere var ise NATO da vardır. Trump 6 Kasım 2018’deki Kongre ve Senato seçimini düşünüyor. Seçmene çekilme sözü vermişti

8-ABD içindeki Trump Hükümeti’nin karşısında Küreselciler var. Küreselciler Almanya, Fransa, İngiltere ile birlikte Çin üzerinden “Bir Kuşak Bir Yol Projesinde” ortak. Trump’u yeniden Suriye’ye iten Küreselciler mi? Trump’a Rusya’yı mı vurduracaklar, İran’ı mı?

9-AB/İngiltere ve ABD’nin Küreselci tarafı Suriye’de “Siyasal Çözüm” peşinde. Bunu da Rusya’nın en az menfaatine olacak şekilde yapmak istiyorlar. PKK/PYD’den oluşan SDG yerine “Suriye’nin Geleceği Partisi”ni kurdular. Seçim olması için savaşın bitmesi gerek.

10-ABD/AB/İngiltere Suriye’de seçim istiyor. Esad seçime katılabilir ama kaybetmek şartı ile. Seçim ortamını yönetecek bir süreci oluşturmak için güç kullanacaklar. Bu güç kullanımında direk Rus güçleri değil Suriye’deki İran güçleri ve Lübnan’daki Hizbullah hedef olur.

11-Trump, Suriye operasyonu için gerekli parayı muhtemelen S.Arabistan’dan almıştır. İran Suriye’de zayıflar ise S.Arabistan’în kontrolündeki Sünni Araplar ve PKK/PYD kontrolündeki Kürtler birlikte seçime gidebilir. Kürt Bir Cumhurbaşkanı, Suud yanlısı Sünni bir Başbakan..

12-AB/ABD için öncelik İsrail’in güvenliği. ABD eski Dışişleri Bakanı John Kerry “İsrail bizi İran ile savaşmamız için çok zorladı” demişti. İsrail Obama ile yapamdığı İran’ı Irak-Suriye-Lübnan hattında durdurma işini Trump ile yapacak gibi.

13-ABD, Suriye’de sıkıştı. Akdeniz’e inecek yol bulamıyor. Rusya ve İran etkin iken Suriye’de istediği siyasal çözümü yapamaz. Şimdi AB/ABD/İngiltere beraber Astana Bloğu (Rusya-Türkiye-İran)ın etkisini kırma peşindeler. Bu süreç nasıl gelişir?

14-Son iki gündür hem Rusya, hem İran hem de Türkiye’de finans piyasalarında ciddi hareketlilik var. Savaş sadece askeri değil finans alanında da devam ediyor. Finansı kim kontrol ediyor? Finansal baskı ve askeri baskı ile sonuç alınabilir mi?

15-ABD/AB/İngiltere, “seçim süreci ve inşa sürecini” başlatmak için harekete geçti. Rusya’dan askeri güç gösterisi ile taviz isteyecekler. Pazarlık süreci başlar. 19 Şubat 2018 tarihli tweetteki durumu gerçekleştirmek istiyorlar.

16-Rus Rublesi bugün yüzde 7 değer kaybetti. İran ABD Dolarını sabitledi. Türkiye’de de ABD Doları tarihinin en yüksek değerinde. Askeri müdahale gündemde ama finansal müdahale ile yol almayı deniyorlar.

17-Çin bu süreçte ne yapar? İnternet’te “Çin Başkanı Xi’nin Akdenz’deki savaş gemilerine, Suriye’ye saldırı olursa Rus savaş gemilerine katılın” talimatı verdiği haberi var. Ama bu haberin doğruluğundan emin değilim. Çin bu işin İnşaa tarafında olur. Para Çin’de.

18-Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, “Çin’in hangi koşulda ve hangi amaçla olursa olsun herhangi bir ülke, örgüt veya birey tarafından kimyasal silah kullanımına karşı çıktığını vurguladı” ve Siyasi çözümden yana olduklarını belirtti.

19-Türkiye Kimyasal krizde Batı ile aynı noktada durdu ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov “Türkiye Afrin’i Suriye/Esad Hükümetine devretsin” açıklamasını yaptı. Türkiye ne yapacak, ne yapmalı? Türkiye bu süreçte sıkıntılı. Batı ile hareket ederse Ruslar Suriye hava sahasını kapatır

20-ABD/AB/İngiltere, Esad’ı/İran güçlerini vurursa Rusya karşılık verir mi? Rusya’nın direk bir karşılık vereceğini sanmam. Belki ilk etapta bir kapışma olur ama uzun sürmez anlaşırlar. Buradan bir Rusya/ABD savaşı çıkmaz. Çıkarsa Nükleer savaşa dönüşü buna ne kimse hazır değil.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *