İsrail, Amerika’nın bilgisi dahilinde saldırdı!

İsrail, Amerika’nın bilgisi dahilinde saldırdı!

ABD’li yetkililer, İsrail’in Suriye’nin Humus bölgesindeki hava üssüne saldırı düzenlemeden önce Washington’ı bilgilendirdiğini söyledi. Saldırıda 4 İranlının öldüğü teyid edilirken Rusya, İran ve Suriye kınama yayınladı.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın Suriye’nin Humus bölgesindeki Tayfur (T4) askeri havaalanına saldıranın İsrail savaş uçakları olduğunu duyurmasının ardından ABD’li yetkililerden ”Washington bilgilendirilmişti” açıklaması geldi.

Rus haber ajansı Sputnik’in aktardığına göre NBC News’a konuşan iki ABD’li yetkili, üsse saldıranın İsrail olduğunu teyit ederken İsrail hükümetinin Trump yönetimini saldırı planından önceden haberdar ettiğini belirtti.

Suriye’de bir kez daha İran’ı hedef alan İsrail, Suriye’deki eylemleriyle ilgili doğrudan sorumluluk üstlenmeme politikası çerçevesinde resmi bir açıklama yapmadı.
Obama yönetimi döneminde, İsrail hükümeti, Suriye’deki saldırılardan İsrail’in sorumlu olduğunun ABD’li yetkililer tarafından medyaya sızdırılmasına tepki göstermişti.

Bu kez saldırıdan İsrail’in sorumlu olduğunu açık eden ise Rusya oldu. Ancak İsrail’in Haaretz gazetesi ”Yine de İsrail’in resmen sorumluluk üstlenmediği bir eylemle ilgili Amerikalı yetkililerin teyitte bulunması ABD-İsrail ilişkilerinde alışılmadık bir olay” diye yazdı.

Suriye devlet televizyonu, Tayfur askeri havaalanına yönelik saldırıyla ilgili ilkin ABD’yi suçlamıştı. Ancak Pentagon ”Suriye’de hava operasyonumuz yok” açıklaması yapmıştı.

ŞUBATTA DA AYNI ÜSSÜ VURDU

T4 hava üssü, Humus çevresindeki çöllük bölgede IŞİD’e karşı yürütülen savaşın ana üssü konumunda. İsrail, şubat ayında da Suriye’den kalkan bir İran İHA’sının hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Suriye’ye saldırıp T4’ü vurmuştu. Ancak Suriye hava savunma sistemlerinin karşılık vermesiyle bir İsrail savaş uçağı düşmüştü.

KAÇ İRANLI ÖLDÜ?

Muhaliflerin Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Lübnan hava sahasını ihlal ederek gelen İsrail savaş uçaklarının saldırısı sonucu üste ölen 14 kişinin çoğunun İranlı askeri yetkililer ya da İran destekli savaşçılar olduğunu söyledi. İran’ın Fars haber ajansı ise üste en az 4 İranlının öldüğünü duyurdu.

PUTİN’İ ARAMADI

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, İsrail’in saldırıdan önce Moskova’yı bilgilendirmediğine ima eden bir açıklama yaptı.

Kremlin Sözcüsü, Rusya Savunma Bakanlığı’nın, Suriye’deki askeri havaalanını İsrail uçaklarının vurduğunu açıklamasından önce ya da sonra İsrail Başbakanı Benyamin (Bibi) Netanyahu ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir görüşme yapmadığını söyledi. Peskov, Rusya ile İsrail’in, Suriye’deki askeri havaalanının vurulması konusunda ilgili kanallar üzerinden iletişimi sürdürdüğünü kaydetti.

SURİYE KINADI

Suriye Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Humus’taki ‘T-4’ olarak bilinen Tayfur askeri havaalanına düzenlediği saldırıyı Suriye ordusunun terörle mücadele alanında kazandığı başarılara verilen dolaylı bir yanıt olarak niteledi.

İRAN KINADI

İran Dışişleri Bakanı, İsrail’in Suriye’nin Humus kenti yakınlarında bulunan T4 hava üssüne düzenlediği saldırıyı kınadı.

Mehr haber ajansının bildirdiğine göre İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, yaptığı açıklamada, İsrail’in Suriye’nin merkezindeki T4 hava üssüne gerçekleştirdiği füze saldırısını şiddetle kınadı.

“Siyonist Rejim’in Suriye’ye düzenlediği saldırı bu ülkenin ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünün ihlali olmakla birlikte uluslararası yasalara da tamamen aykırıdır. Bu durum Suriye ve bölgedeki denklemleri daha da karmaşık bir hale getirecek” diyen Kasımi, “Hiç şüphesiz ki savaş sahasındaki gelişmelerin Suriye’nin meşru devleti lehine süregeldiği halde Siyonist Rejim’in bu saldırısı terör örgütlerini güçlendirme ve onlarca kişinin şehit düşmesi ve yaralanmasına neden olan Gazze’deki cinayetlerini örtbas etmek için yapıldı” ifadelerini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *