TSK, İdlib’de 88 km. Irak’ta 20 km. derinliğe indi

TSK, İdlib’de 88 km. Irak’ta 20 km. derinliğe indi

TSK ve muhalifler, İdlib’de 9. gözlem noktasını kurarken, 100 araçlık askeri konvoy, Hama’nın 20 kilometre kuzeyindeki Morik ilçesine ulaştı. Irak’ta ise 20 km derinliğe inilirken, operasyona ‘Dicle Kalkanı öncesi alan temizliği’ gözüyle bakılıyor. Türkiye, Astana anlaşmaları çerçevesinde İdlib’de oluşturmakta olduğu gözlem noktalarının en önemlilerinden birini daha hayata geçirdi. Yeni Şafak gazetesinin haberine göre Türk Silahlı Kuvvetleri

TSK ve muhalifler, İdlib’de 9. gözlem noktasını kurarken, 100 araçlık askeri konvoy, Hama’nın 20 kilometre kuzeyindeki Morik ilçesine ulaştı. Irak’ta ise 20 km derinliğe inilirken, operasyona ‘Dicle Kalkanı öncesi alan temizliği’ gözüyle bakılıyor.

Türkiye, Astana anlaşmaları çerçevesinde İdlib’de oluşturmakta olduğu gözlem noktalarının en önemlilerinden birini daha hayata geçirdi.

Yeni Şafak gazetesinin haberine göre Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 9. gözlem noktası olarak kentin en güneyindeki Morik bölgesini seçti. Sözkonusu bölge kuzey-güney hattında Türkiye sınırından yaklaşık 150 kilometre, doğu-batı istikametinde ise sınırdan 88 kilometre derinlikte bulunuyor. Esed güçlerinin kimyasal bombalarına sahne olan Han Şeyhun beldesine çok yakın bir konumdaki gözlem noktası, Suriye’nin önemli kentlerinden Hama’ya da yalnızca 20 kilometre mesafede.

100 ARAÇLIK KONVOY

Dün sabah saatlerinde Türkiye-Suriye sınırını geçen 100 araçlık askeri konvoy, Keferlusin köyünden Sermeda’ya oradan da Marretinum ile Han Şeyhun üzerinden Morik ilçesine ulaştı. Mehmetçiğin konuşlandığı noktanın yaklaşık 3 kilometre karşısındaki hatlarda, Beşşar Esed rejimi ordusu unsurları ve İran destekli gruplar bulunuyor. Kazakistan’ın başkenti Astana’da garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran arasında sağlanan anlaşma çerçevesinde, TSK, 12 Ekim 2017’de İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki ateşkes rejiminin takibi için gözlem noktaları oluşturmaya başlamıştı.

ÖNEMLİ BİR ADIM

Afrin sınırındaki Salve ve Dar’ed Izze, Halep banliyösündeki Anadan, doğuda El Iys ve Tel Tukan, merkezde Taftenaz, güneydoğuda Surman ve ardından Türkmendağı bölgesinde gözlem noktaları oluşturan TSK, son olarak İdlib güneyindeki Morik ilçesine de konuşlanarak kent genelindeki mazlumların güvenliğini sağlama adına önemli bir adım daha attı. Esed bombardımanından kaçan sivillerle muhaliflerin ‘son sığınağı’ anlamındaki kentte, 2,5 milyonu İdlib yerlisi olmak üzere 4 milyonu aşkın Suriyeli yaşıyor. İdlibliler, Esed ve Rus bombardıman kabusunun bitmesi için kentin bütün noktalarına Türkiye’nin aktif müdahalesini istiyor.

AFRİN’E AÇILAN KAPI

Hatay’ın Kumlu ilçesinden Afrin’e açılması planlanan ve ‘Zeytin Dalı’ ismi verileceği öğrenilen gümrük kapısının inşa edileceği bölge görüntülendi. Türkiye ve Suriye’nin Hamamat köylerinin ortasına yapılacak olan gümrük kapısı Cinderesi’ne 8, Afrin’e ise 40 kilometre mesafede bulunuyor. Meskûn mahallerin çok fazla bulunmadığı ve Afrin’e ulaşımda en rahat coğrafi konum olarak değerlendirilen bölgede, kapının inşa edilmesiyle ağırlıklı olarak insani yardım geçişi sağlanacak.

IRAK’TA 20 KİLOMETRE DERİNLİKTE

Mehmetçik Irak kuzeyinde 2 aydır sessiz ve derinden operasyonlar yürütüyor. PKK’lıları imha ettiği yerlerde yeni üsler kurup mevzilenen komandoların güvenliği sağladığı derinlik 20 kilometreye ulaştı. Yüksek rakımdaki operasyon ‘Dicle Kalkanı öncesi alan temizliği’ gözüyle bakılıyor.

ABD-İsrail yapımı terör koridorunun batı ucunu Zeytin Dalı Harekâtı’yla çökerten Türkiye, şimdi gözünü o hattın doğusuna dikti. Musul batısında PKK’lı teröristlerin üstlendiği Sincar’a (Şengal) yönelik operasyon hazırlığı sürerken Mehmetçik, Irak’ın Türkiye sınırına yakın bölgelerini haftalardır didik didik ediyor. Onlarca yıldır PKK kamplarının bulunduğu Zaho-Duhok-Barzan-Hacı Ümran hattında şubat ayından beri birçok operasyon yürütüldü. PKK’lılardan temizlenen bölgelerde yeni askeri üsler hayata geçirildi. Üs noktaları daha sonra binlerce metre rakıma bakılmaksızın açılan yollarla birbirine bağlandı. Türk askerinin Irak içlerinde, Silopi-Çukurca-Hakkari-Şemdinli istikametinden güneye doğru yaklaşık 20 kilometre derinliğinde bir koridoru kontrol altına aldığı belirtiliyor.

Onlarca köyün teröristlerden arındırıldığı ‘Dicle Harekâtı’ kapsamında çok sayıda mağara ve tünel de temizlendi. Irak dağlarını teröre dar eden Mehmetçik, örgüte büyük kayıp yaşattı. Gerek karadan gerekse de havadan 7/24 takip altındaki PKK’lılar bölgede kımıldayamaz hale geldi. Hakurk-Kani Raş-Mavana hattında PKK’nın kullandığı 17 kontrol noktası havaya uçuruldu. Irak kuzeyinde son 1 ayda 70’ten fazla teröristin öldürüldüğü sanılıyor. Sınırötesinde sağlanan alan derinliği sayesinde PKK’nın Kandil-Şemdinli-Hakkari bağlantıları da kesildi. Hakurk’ta sadece dünkü operasyonlarda, aralarında örgüt elebaşıları da olan 6 terörist öldürüldü.

KONTROL SAĞLANDI

20 Ocak’ta başlayan Afrin operasyonundan yalnızca birkaç gün sonra harekete geçen birlikler, ilk olarak Hakkari’nin Yüksekova ilçesinin sınır hattında yer alan Anadağ’ın karşısında bulunan Barmiza ve Barazgr ovalarında ilerledi. Sınırötesinde süren ‘sessiz temizlik’ şubat sonrası daha da hızlandı. Geçtiğimiz günlerde komandolar, Barzani kontrolündeki Soran bölgesine doğru ilerleyerek Sıdıkan kasabasına dek ulaştı. Erbil-Duhok kuzeyinde kalan tüm noktalarda etkinliğini sürdüren TSK, son birkaç gündür Bradost bölgesinin Robya, Pungistan, Pir İbrahim, Keverte ve Robi yamaçlarını da bombalıyor. Bölgedeki birçok köyün Türk ordusunun kontrolü altında olduğu belirtiliyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *