İngilizler yeniden Ortadoğu’da

İngilizler yeniden Ortadoğu’da

İngiltere’nin Ortadoğu’daki ilk daimi askeri deniz üssünü Bahreyn’de açtığı bildirildi. Bahreyn haber ajansı BNA’ya göre, ülkenin doğusundaki Selman limanında kurulan üssün açılışına Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamed el Halife, York Dükü Prens Andrew ile her iki ülkeden yetkililer katıldı.

PETROL BULUNDU, ÜS KURULDU

Aydınlık gazetesinin haberine göre, Veliaht Prens Selman açılışta yaptığı konuşmada, söz konusu üssün Bahreyn’in “terörizmle mücadelede uluslararası koalisyonu destekleme, dünya barışını, uluslararası su yolları ve küresel ticaret hareketini koruma konusundaki çalışmalarında” önemli bir kilometre taşı olduğunu savundu.

York Dükü Andrew ise üssün, iki ülkenin çıkarlarına hizmet edeceğini iddia etti.

Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid bin Ahmed el Halife de bu üssün, İngiltere’nin 1971’den bu yana bölgede kurduğu ilk daimi deniz üssü olduğunu anımsattı. El Halife, İngiliz Kraliyet Donanmasının kendi karasuları dışındaki en önemli tesislerinden biri olacak üssün ortak stratejik misyonlar için hayati destek sağlayacağını vurguladı.

Söz konusu askeri deniz üssünün Bahreyn’de ülkenin en büyük petrol rezervinin bulunmasından sonra açılması dikkat çekici gelişme olarak kayıtlara geçti. Amerikan Donanması’na ait 5.Filo’nun da bulunduğu Bahreyn’de 80 milyar varillik petrol kaynağı keşfedilmişti. Bu sayının Rusya’nın sahip olduğu kaynakların tamamına denk olduğu bildirilmekte.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *