Hindistan’da ‘Kast’ sistemi işlemeye devam ediyor

Hindistan’da ‘Kast’ sistemi işlemeye devam ediyor

En alt kast üyesi bir genç, statüsü izin vermediği halde ‘ata bindiği için’ daha üst bir kasta mensup 3 kişi tarafından linç edilerek öldürüldü. Polis başka sebepler de olabilir diyor.

BBC’nin haberine göre, Hindistan’ın kast sisteminde en alt sınıfta olan Dalit topluluğundan genç bir çifti, bir at sahibi olup atına bindiği için dövülerek öldürüldü. Kurbanın babası, ata binmek üst kastlara tanınan bir ayrıcalık olduğu için, oğluna ata binmemesi uyarıları yapıldığını söyledi.

Gujarat eyaletinde yaşanan olayda 21 yaşındaki Pradeep Rathod adlı çifçinin cesedi kan içinde yatarken bulundu. Kurbanın babası, oğlunun atının da hemen yakında bulunduğunu söyledi. Hindistan’ın bazı kesimlerinde at sahibi olmak iktidar ve refah sembolü olarak görülüyor.

Olayın ardından, daha üst bir kasta üye üç adamın tutuklandığı belirtildi. Üst düzey bir polis yetkilisi cinayetin başka nedenlerle işlenmiş olabileceği ihtimali üzerinde de durulduğunu söyledi.

ATLARI ÇOK SEVİYORDU

Babası polise yaptığı şikayette, oğlunun atları çok sevdiğini ve bu yüzden ona bir tane aldığını belirtti.

Kurbanın babası ifadesinde “Oğlum atlara olan sevgisi öldürülmesine neden oldu. Bir hafta önce oğlumla beraber at biniyorduk. Üst Kshatriya (Savaşçı) kastından biri köyde ata binmememiz uyarısı yaptı. Dalitlerin at süremeyeceğini sadece Kshatriyaların ata binebileceğini söyledi. Atı satmadığımız takdirde bizi öldürmekle tehdit etti” dedi.

KAST SİSTEMİ YASADIŞI AMA YAYGIN

Hindistan’da “Dokunulmazlar” diye de bilinen Dalit topluluğu sık sık ayrımcılık ve şiddet olaylarına maruz kalıyor.

Kast temelinde ayrımcılık Hindistan’da yasadışı olsa da, toplumda çok yaygın.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *