İngiltere olayı köpürtmeye devam ediyor: Hedefte 700 Rus zengin var

İngiltere olayı köpürtmeye devam ediyor: Hedefte 700 Rus zengin var

İngiltere, çifte ajan kriziyle başlattığı Rusya’ya yönelik diplomatik savaşı finans alanına genişletiyor. İngiltere’den sığınma ve oturum izni alan 700 zengin Rus, mercek altına alındı. Rusya’nın henüz ciddi bir tepkisi görülmedi.

İngiltere, Rus oligarkların kaynağını açıklayamadıkları mal varlıklarına göz dikti. Rus oligarkların kaynağını açıklayamadıkları mal varlıkları dondurulacak. İngiltere olası bir Rusya bağlantısı gerekçesiyle 14 ölüm hakkında tekrar inceleme başlattı.

Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, çifte ajan Sergey Skripal’in sinir gazıyla zehirlendiği iddiasıyla başlattığı Rusya’ya yönelik diplomatik savaşı finans alanına genişleten Londra yönetimi, İngiltere’den vatandaşlık alan 700 Rus milyarderine (Oligark) yönelik inceleme başlattı. İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd, Çarşamba günü vekillere yaptığı açıklamayla, 700 kişinin, İngiltere’de ikamet izni almalarını sağlayan servetlerini nasıl elde ettiklerinin inceleneceğini söyledi. 700 Rusya vatandaşı ile ilgili başlatılacak inceleme sonunda ne gibi adımlar atılacağı ise belirsiz. İçişleri Bakanı Rudd, servetini yolsuzluk ve suçla elde edenlerin tespit edilmesi halinde hangi önlemlerin alınacağına ilişkin bir değerlendirme yapmadı. Rudd, daha önce açılan ve Rusya’nın dahil bulunduğu iddia edilen 14 ölüme ilişkin dosyalarda da soruşturmaların devam ettiğini açıkladı.

KAYIT DIŞI SERMAYE CENNETİ

İngiltere tam bir kayıt dışı sermaye cenneti. Deutsche Bank’ın Londra merkezinden Statejist Oliver Harvey, “Rusya’dan gizlice çıkan sermaye ile Londra’ya giren kayıt dışı sermaye arasında kuvvetli bir ilişki var. İngiltere’ye giren kaynağı belirsiz sermayenin büyük bir kısmının Rusya’dan geldiğini söyleyebilirim. Bu yaklaşık yüzde 50 seviyesinde” değerlendirmesinde bulundu. Rus oligarkların İngiltere’de en ünlü olanı Roman Abramovich, sahibi olduğu Chelsea’ye harcadığı milyarlarca sterlin ile gündemden hiç düşmezken, toplam servetinin yaklaşık 12,9 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

 

ROMAN GİBİ KRİZ

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise krizin gerilimini arttırmaya devam ediyor. Johnson son olarak, ülkesi ile Rusya arasında Skripal’in zehirlenmesinin ardından yaşanan krizi ünlü Rus yazar Dostoyevski’nin “Suç ve Ceza” romanına benzeterek, “Hepimiz suçlunun kimliği konusunda eminiz. Tek sorun, itiraf mı edeceği yoksa yakalanacağı mı” ifadelerini kullandı.

AMERİKA’DA RUS CASUS AVI BAŞLAYACAK

ABD Başkanı Donald Trump ile İngiltere Başbakanı Theresa May arasında yapılan telefon görüşmesinde, “Rusya’nın bu iki ülkedeki casus ağının çökertilmesi” konusunun ele alındı. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, “İki lider de Rusya’nın ABD ve İngiltere’deki gizli faaliyetlerinin engellenmesi ve bu iki ülkedeki muhtemel yeni kimyasal silah saldırılarının önlenmesi için (ABD ve İngiltere’deki) Rus casusluk ağının çökertilmesi konusunda mutabık kalmıştır” ifadelerine yer verildi. ABD yönetimi, Rusya’nın ABD’de görev yapan 60 diplomatını sınır dışı etme ve Seattle’daki Rus konsolosluğunu kapatma kararı almıştı.

RUSYA’DAN ZAYIF MİSİLLEME

Ajan krizinde diplomatları ‘istenmeyen adam’ ilan edilen Rusya missilleme için harekete geçti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin St. Petersburg’daki konsolosluğunun kapatılacağını açıkladı. Lavrov, başkent Moskova’da düzenlenen basın toplantısında, ABD’nin Moskova Büyükelçisi Jon Huntsman’in Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını kaydetti. ABD’nin Rusya’ya yönelik adımlarına mütekabiliyet gereği Rusya’nın atacağı adımlarla ilgili Huntsman’in bilgilendirildiğini anlatan Lavrov, “ABD’nin St. Petersburg’daki konsolosluğuna yönelik izni geri çekeceğiz ve ABD’nin sınır dışı ettiği Rus diplomat sayısı kadar ABD’li diplomatı sınır dışı edeceğiz” dedi. Lavrov, Rus diplomatları sınır dışı eden diğer ülkelere de aynı şekilde karşılık verileceğini bildirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da ABD’nin Moskova Büyükelçiliğinde çalışan 58 personelin yanı sıra ABD’nin Yekaterinburg Konsolosluğunda çalışan 2 personelin “istenmeyen şahıs” ilan edildiklerine ve 5 Nisan’a kadar Rusya’yı terk etmeleri gerektiğine yönelik kararın ABD Büyükelçisi Huntsman’e iletildiği belirtildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *