Selman: Amerika’nın isteği ile Vehhabiliğin yayılması için çalıştık

Selman: Amerika’nın isteği ile Vehhabiliğin yayılması için çalıştık

Amerika gezisini sürdüren Suudi Veliaht Prens Selman, Washington Post gazetesine demeç verdi. Demecinde ABD’nin talebiyle, komünizmin yayılmasını engellemek için Vehhabiliğin yayılmasına çalıştıklarını söyledi.

Suudi Arabistan Veliahtı Selman, Vehhabilik ile ilgili ilginç itirafta bulundu. Washington Post’a konuşan Selman, Soğuk Savaş’ta müttefiklerin (ABD) talebi üzerine Soyvetler’in yayılmasını önlemek için küresel çapta medrese açtıklarını söyledi. Prens, “Vehhabiliği artık devlet değil vakıflar finanse ediyor” dedi.

Yeni Şafak’ın haberine göre Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, itiraf dolu açıklamalarda bulundu. Washington Post Gazetesinden Karen De Young’a konuşan Veliaht Prens Selman, Soğuk Savaş döneminde ABD’nin talebiyle komünizme karşı Vehhabiliği yaymaya başladıklarını söyledi. Habere göre, Suudi Arabistan’ın egemen ideolojisi olan ve bazı kesimler tarafından küresel terörizmin temel kaynağı olarak gösterilen Vehhabiliğin Suudi finansmanıyla yayılmasıyla ilgili soru üzerine, Muhammed bin Selman, küresel çapta cami ve medreselere yatırım yapmalarının kökenlerinin Soğuk Savaş’a uzandığını belirtti.

Veliaht Prens, Sovyetler Birliği’nin Müslüman ülkelerle ilişkileri ilerletmesini engellemek için müttefiklerin Suudi Arabistan’dan kaynaklarını seferber etmesini istediklerini aktardı. Takip eden Suudi hükümetlerinin bu işle uğraşırken ipin ucunu kaçırdığını dile getirip “Şimdi her şeyi geri toplamamız lazım” diyen Selman, Vehhabiliği yayma faaliyetlerinin finansmanının artık hükümet değil, Suudi merkezli vakıflar tarafından sağlandığını sözlerine ekledi. Veliaht Prens, Ekim ayında yaptığı açıklamada, “Suudi Arabistan, radikal düşünceleri derhal yok ederek 1979 yılı öncesinde olduğu gibi ılımlı İslam’a ve normal yaşama dönecek” demişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *