Rusya ile Şam arasında ‘fosfat’ anlaşması

Rusya ile Şam arasında ‘fosfat’ anlaşması

Rusya, Şam yönetimi ile Palmira bölgesinde fosfat üretimi konusunda 50 yıllık, 2,2 milyon tonluk üretim için anlaşma yaptı.

Ankara, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin YPG’nin üslendiği Tel Rıfat’a çatışmasız girmesi için Moskova ile müzakereler yürütüyor. Öte yandan Doğu Guta’daki muhaliflerin son cephesi Duma konusunda da Rusya ile Ceyşu’l İslam arasındaki müzakereler dün ateş altında devam etti.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre Ceyşu’l İslam, Doğu Guta’nın güney ve orta kesimlerinin kaybı ve binlerce savaşçının bölgeden ayrılmasının ağırlığı altında, bölge halkının kaderini belirlemek için Rus tarafıyla müzakerelere başladı.

Kaynaklar, Ceyşu’l İslam’ın, muhalif savaşçıların bir nevi polis gücüne dönüştürülerek devlet kurumlarında yer almalarına izin verilmesi ve Duma’da ‘genel af’ ile gençlerin zorunlu hizmet konusuna bir formül bulunması karşılığında Duma’da, Şam ile ateşkese devam etmek istediğini belirtti. Fakat Rus tarafı Şam tarafının isteklerine daha yakın duruyor.

Rusya, Palmira’da 50 yıl boyunca fosfat çıkaracak

Öte yandan, Şam dün Rus Stroytransgaz şirketi ile Palmira’dan 50 yıl boyunca fosfatın çıkarılması ve yıllık 2,2 milyon tonluk üretim elde edilmesi konusunda bir anlaşma yaptı.

Geçen yılın başında Tahran ve Şam’ın, Suriye’de fosfat çıkarılması konusunda anlaşma yapmalarının ardından gelen bu Rus anlaşması, Moskova’nın Suriye’de stratejik zenginlik edinme arzusunu yansıtıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *