Facebook’u sildik diyelim peki ya diğer uygulamalar?

Facebook’u sildik diyelim peki ya diğer uygulamalar?

Mal, ürün satmayı bırakın, bize ha bire fikir satılıyor, tavır satılıyor, vizyon, düşünce tarzı, eğilim satılıyor. Şuna şaşır. Buna sevin. Onu linç et. Buna ses etme. Peki, bunları bildiğimize göre, Facebook’u hayatımızdan çıkaracak mıyız? Çıkardık diyelim. Diğerleri ne olacak?

Mehmet Tez, Facebook’u silme kampanyasına daha gerçekçi bir yönden yaklaşarak diğer uygulamaların bir farkının olup olmadığını sorguladı. Tez, Milliyet’teki yazısının bir bölümünde bu noktaya işaret etti:

E hadi biz de kapatıyor muyuz Facebook’u. Siliyor muyuz hesapları? Hazır mıyız?

Şunu hep okumadık mı: “Sosyal medyada kimse birbirini okumuyor, dinlemiyor. Herkes kendi fikrini ilan etme peşinde.” Hah işte tam da bu. Biz kendimizi anlatıp önemli (!) fikirlerimizi, fotolarımızı, sevdiğimiz sevmediğimiz şeyleri paylaştıkça bu zaafımız bize yol, su, elektrik olarak geri dönüyor. Mal, ürün satmayı bırakın, bize ha bire fikir satılıyor, tavır satılıyor, vizyon, düşünce tarzı, eğilim satılıyor. Şuna şaşır. Buna sevin. Onu linç et. Buna ses etme. Peki, bunları bildiğimize göre ve Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg’in yaptığı açıklamayla bütün bunları kabul etmesinin ve özür dilemesinin de ardından Facebook’u hayatımızdan çıkaracak mıyız? Çıkardık diyelim. Diğerleri ne olacak?

Mesela bundan sonra kredi kartı kullanmayı bırakmamız lazım. Ne aldığımızı, ne kadara aldığımızı herkes biliyor. Televizyon izlemeyi bırakmak lazım. Hangi programı ne kadar süre izlediğimiz takip ediliyor.

Akıllı telefonları çöpe atmak lazım. Hiçbir app/uygulama kullanmamamız lazım. Trafik uygulamaları size yol gösteriyor ama her gün hangi güzergâhtan nereye nasıl gittiğinizi kaydediyor. Müzik uygulamaları neyi ne kadar dinlediğinizi biliyor.

Whatsapp? Whatsapp her şeyi biliyor. Peki, kimin Whatsapp? Facebook’un.

Browser’lar hangi sitelerde ne kadar zaman geçirdiğinizi biliyor. Size de olmuyor mu, mesela bir arkadaşınızdan diyelim İtalya’nın ortaçağ kasabalarıyla ilgili bir mail gelse hemen ekran köşesindeki alanda İtalya’ya ucuz uçak bileti banner’ı çıkıyor.

Mehmet Tez, George Orwell’in gelecek kurgusuna da atıf yaparak, onun göremediği noktaya da işaret ediyor:

Orwell 1984’te her şeyin izlendiği bir dünyayı tahmin etmişti. Tahmin edemediği, insanların izlenmeye gönüllü olacağıydı.

Peki, bunları biliyoruz madem. Bir yerden başlamak lazım yeter deyip Facebook’u siliyor muyuz? Var mı cesareti olan?

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *