Yeni bir kavramla tanışıyoruz: ‘Süper Tahminci’

Yeni bir kavramla tanışıyoruz: ‘Süper Tahminci’

Ekonomik ve jeopolitik alandaki gelişmeleri öngörmeye çalışan bu süper tahminci kavramına ilk olarak “Good Judgement Project” ya da Türkçesiyle İyi Tahmin Projesi’nde rastlandı. CIA analistlerinden çok daha iyi tahmin yapabiliyorlar!

Milliyet ekonomi yazarlarından Servet Yıldırım’ın köşesine taşıdığı bu ilginç yeni kavram, dünya üzerinde yaşanan hareketlilik ve değişen denklemler nedeniyle istihbarat örgütlerinin başvurduğu yeni bir yöntem gibi görünüyor. Analiz için kullanılan belli bir takım yöntemler dışında, bu yönde yeteneği olan kişilerin daha farklı tahminleri olacağı fikrinden hareketle ortaya çıkmış. Yıldırım “Süper tahminci aranıyor” başlığı ile aktardığı bu yeni yaklaşımı bakın nasıl anlatıyor:

Galton’la başlayan “kitlenin bilgeliği” günümüzde farklı bir hal alıp, istihbarat örgütlerinin başvurduğu bir yöntem haline gelmiş.

Sovyet blokunun yıkılması, Çin’in dışa açılması, sermaye hareketlerinin serbestleşmesi, ekonomilerin etkileşiminin artması ve “sıra dışı” liderlerin başa gelmesiyle dünya daha da öngörülemez olunca istihbarat örgütleri çareyi “süper-tahminci” yetiştirmekte bulmuşlar.

Ekonomik ve jeopolitik alandaki gelişmeleri öngörmeye çalışan bu süper tahminci kavramına ilk olarak “Good Judgement Project” ya da Türkçesiyle İyi Tahmin Projesi’nde rastlandı.

Üç psikolog tarafından başlatılan ve Amerikan istihbarat örgütlerince fonlanan bu projede tahmin yeteneği olduğuna inanılan 3.000 kişi bir ön eğitimden sonra çalışmaya tabi tutuldular. Bu grup, aylarca Kuzey Kore’nin bir sonraki nükleer silah denemesinin tarihi gibi birçok konuda olasılık tahmini yaptılar.

Sonra bu tahminler gizli bilgilere erişme imkânı olan CIA analistlerininkilerle karşılaştırıldı. Görüldü ki bunların tahminleri yüzde 30 daha iyi. Grubun en iyileri ise “süper-tahminci” seçildi.

Acaba bu yöntem ekonomi ve finans alanında da uygulanabilir mi?

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *