Ahmet Rasim Küçükusta: ‘İlaç şirketleri kaz gelecek yerden tavuğu esirgemezler’

Ahmet Rasim Küçükusta: ‘İlaç şirketleri kaz gelecek yerden tavuğu esirgemezler’

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan “Hey Genç! Harekete Geç!” isimli projede AstraZeneca isimli ilaç şirketinin de olmasına şaşırmadım (1). Bu dev şirketler (big pharma) menfaatleri yoksa kimseye bir kuruş bile vermezler ama kaz gelecek yerden tavuğu da esirgemezler.

Böyle diyor Prof.Dr. Ahmet Rasim Küçükusta ve şöyle devam ediyor:

AstraZeneca’ nın böyle bir projede yer almasının birkaç sebebi olabilir:

BİR: Şirketlerinin toplum nazarında halk sağlığına her şeyden çok önem veren bir kuruluş olduğu algısı yaratmak

İKİ: Şirketlerinin bedava reklȃmını yapmak (Nitekim bu vesile ile AstraZeneca’ nın adı sayısız haberde yer almıştır)

ÜÇ: Toplum nezdinde, obezitenin esas sebebinin beslenme hataları değil, hareket eksikliği olduğu algısını oluşturarak kankaları olan gıda endüstrisine destek olmak.

Benzer bir numarayı daha önce Coca-Cola’ dan da görmüştük (2).

Obezitenin esas sebebi hareketsizlik değil paketlenmiş hazır gıdalardır

Obezitenin ve onun zemin hazırladığı hastalıkların ortaya çıkmasında elbette hareket azlığının da büyük önemi vardır, çocuklar ve gençler elbette hareket etmeye, spor yapmaya özendirilmelidir.

Obezitenin esas sebebin “mısır şurubu, işlenmiş un, trans yağlar ve katkı maddelerinden zengin, besleyici değeri olmayan paketlenmiş hazır gıdalar” olduğunu unutursak ve meseleyi hareketsizliğe indirgersek büyük bir oyuna gelmiş oluruz.

Gelelim neticeye

BİR: Ben bu tür Amerikanvari projelerden zerre kadar hazzetmem ve faydası olduğuna da inanmam, hele de işin içinde big pharma varsa!

İKİ: Çocuklar, gençler, erişkinler yani herkes obezitenin esas sebebinin hazır gıdalar olduğu gerçeği hiçbir zaman unutulmadan tabii ki spor yapmaya ve hareketli olmaya teşvik edilmelidir, bunun için ilaç şirketinin gölge etmesine gerek yoktur.

ÜÇ: Obezitenin sebep olduğu metabolik, kalp-damar ve kanserlerle ilgili birçok ilacı olan AstraZeneca’ nın obezite ile mücadelesinin silah tüccarlarının savaşları önlemeyi amaçlayan projelere destek vermesinden hiçbir farkı yok (3).

DÖRT: Türkiye Diyabet Vakfı önce bir özeleştiri yapsın, obezite ve diyabetin her sene katlanarak artmasındaki mesuliyetinin ve yanlışlarının hesabını versin.

BEŞ: Milli Eğitim Bakanlığı’ na soruyorum, kendi reklȃmının ve kazancının peşindeki bir ilaç şirketinin bu projede ne işi var Allah aşkına?

**

Habertürk’ ün haberi:
Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Diyabet Vakfı, TOÇEV (Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı) ve AstraZeneca Türkiye işbirliğiyle hazırlanan “Hey Genç! Harekete Geç!” projesi, tanıtım toplantısıyla başladı.
Gazete Habertürk’ten İrem Koca’nın haberine göre İstanbul dâhil 9 il ve 55 okulda 9’uncu sınıf seviyesinde toplam 11 bin öğrenciye ulaşılması hedeflenen proje, 3 yıl sürecek. Projenin tanıtım toplantısına Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Bilal Tırnakçı, TOÇEV Başkanı Ebru Uygun, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Serkan Barış ve Okullarda Hareket Eğitimi Koordinatörü Güneş Erkoç katıldı.
Prof. Dr. Temel Yılmaz, toplantıda yaptığı konuşmada, gerçekleştirdikleri araştırmada 100 okulun 98’inde çocukların önüne sadece kantinden beslenme seçeneğinin konulduğunu belirlediklerini ifade etti. Okula başlayan öğrencilerin yüzde 90’ının devlet okullarında ya da özel okullarda fastfood beslenme kültürüyle tanıştığını ve alıştığını söyleyen Yılmaz, “Gençlerde obezitenin artışında en önemli 2 etken var: Hareketsiz yaşam ve kötü beslenme” dedi.

Kaynaklar:
1. http://www.haberturk.com/hey-genc-harekete-gec-projesi-hayata-gecti-1851255
2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/08/12/yazilar/tip-yazilari/beslenme/obezitenin-sebebi-beslenme-degil-hareketsizliktir/
3. https://www.astrazeneca.com.tr/urunlerimiz.html

(ahmetrasimkucukusta.com)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

1 Comment

  • ersin ertuğrul
    23 Mart 2018, 10:25

    Yazıda isabetli bir tespit var. Mihenk taşı niteliğinde. Bu tespit alınıp her konuda ve başlıkta, benzer bir metod izlenerek yakalanacak mihenk taşlarıyla, hakikatler bulunabilir diye düşünüyorum.

    Nedir o mihenk taşı niteliğindeki tespit: "Obezitenin sebep olduğu metabolik, kalp-damar ve kanserlerle ilgili birçok ilacı olan AstraZeneca’ nın obezite ile mücadelesinin silah tüccarlarının savaşları önlemeyi amaçlayan projelere destek vermesinden hiçbir farkı yok (3)."

    Evet silah tüccarlarının silah satarken diğer taraftan "sözde savaş önleyici projeleri" desteklemesi nasıl bir anlamsızlığı ifade ediyorsa, diğer başlıklarda da zenginleşmeyi temin edenlerin yapacakları "projeler" aynı anlamsızlığı taşır…

    Gıda başlığı bu ülkenin en yeterli olduğu, olması gerektiği başlıkken son 20 yıldaki gelişmeler, emperyal güçlerin güdümündeki uluslararası özel işletmelerin piyasada söz sahibi olabilmesi, ulusal rejimlerin de bu konuda sermayenin serbest dolaşımını, istihdam sağlaması gibi görünen gerekçelerle denklem değişti… Artık "yerli malı" yerine "paketlenmiş, ileri teknoloji destekli (gdo gibi)" ürünlerle yaşıyor, hastalanıyor, hastalığı tedavi için eldeki avuçtakini harcıyoruz ve nihayetinde amansız hastalıklarla ölüyoruz. Ve bunun adı "ilerilik, modernlik"… Ah şu kendi kültürüne tatbik ettiği tenkidi, Batı kültürüne yapamayan "öykünen aydın" !

    REPLY