‘Allah için yaptığımız her şey aslında kendimiz içindir’

‘Allah için yaptığımız her şey aslında kendimiz içindir’

Allah’a yardım etmek nedir? Allah Teâlâ’ya yardımın ilk anlamı, Allah’ın dinine yardım etmek yani dinin hükümlerini muhafaza ve savunmadır. İkinci anlam ise, kullara yardım etmektir.

Konuya dikkatleri Turgut Akyüz çekmiş Milli Gazete’deki köşesinde. Allah için bir şeyler yapmak ifadesinin ne anlama geldiğini kısaca yorumlayan Akyüz, insanın asıl vazifesinin imar olduğunun altını çizmiş. Turgut Akyüz’ün ibadet üzerine işte o 5 maddelik yazısı:

Dünyada doğru yoldan sapmamanın yolu, Allah’ın hidayet vermesidir. Allah Teâlâ ise niyet ve salih amele göre hidayet verir. Mahşerde bizi kurtaracak olan da yine iman ve niyettir. İman ve niyetin göstergesi ve bedeli ise yine salih ameldir.

Salih amele dair önceki yazılarımızda değinmiştik ki Allah için bir şeyler yapmak ve sadakai cariye de salih amele dâhildir.

Peki, nedir Allah için bir şeyler yapmak? Bu soruya günümüzde çoğunlukla, “Allah için ibadet ediyorum” cevabı verilmektedir.

Oysa ibadetleri, Allah’ın emri olduğu için yapıyoruz. Yani bunun bir pazarlığı yok. İbadet bir lüks de değildir. Belki nafile ibadetleri, Allah için yaptığımız şeylerden kabul edebiliriz. Ama bu da aslında bir başlangıçtır.

1. Zira insanın asıl vazifesi, imardır. Ayrıca Mevlâ, “Allah’a yardım ederseniz, O da size yardım eder. (Muhammed, 7)” buyurmaktadır. Efendimiz (S.A.V.) de Allah’ın yardımını, kulun yardımında olma şartına bağlamıştır.

2. Allah’ın yardımını ise değişik şekillerde anlamak mümkündür:
* Hidayet verme,
* Hidayet üzere devamlı eyleme,
* Güzellik verme,
* Beladan koruma,
* Hesapta kolaylık,
* Af ve mağfiret.

3. Ama Allah’ın mümine dünyadaki en büyük nimeti, iman üzere ve beladan emin olmaktır. İnsan tabi ki sıkıntı çeker ama beterin beteri vardır. Bela, hastalık ya da aile fertleri ile imtihan olabileceği gibi hakikati görememek de beladır. Toplumsal huzursuzluk, kargaşa ve güvensizlik de yine beladır. Ferdin manevi buhran içinde olması da yine en sık görülen belalardandır.

4. Peki, Allah’a yardım etmek nedir?
* Allah Teâlâ’ya yardımın ilk anlamı, Allah’ın dinine yardım etmek yani dinin hükümlerini muhafaza ve savunmadır.
* İkinci anlam ise, kullara yardım etmektir.

5. İnsanlara yardım etmek nedir peki?
* İnsanlara yapacağımız ilk yardım, maddi olan yani onların can güvenliğini sağlamak ve geçimlerini temin etmelerine destek olmaktır.
* Ama insanlara asıl yardım, onların dünyada huzur; ahirette de kurtuluşa ermeleri için çalışmak yani manevi olarak insanlara yardım etmektir. Buna ise tebliğ, davet ve cihat diyoruz.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

2 Comments

  • enver
    21 Mart 2018, 11:24

    hidayetin kaynağı bellidir o da vahiydir hidayet, yardım güzellik beladan korunma gibi hasletler vahiyle alakalıdır ve insan vahyin sesine kulak verdiğinde bu hasletlere ulaşmış olur mesala günlük beş vakit namaz kılınması beladan korunmak için bir araçtır ayrıca insan fiili ortaya koyarak imar eder yani bunun müslüman olmakla alakası olduğunu söyleyemeyiz ancak müslüman olan kişinin imar etme yani yeryüzünü şekillendirme babında daha hassas olarak hareket edebileceğini söylersek isabet etmiş oluruz yoksa ki inanmayan insan da yeryüzünü imar edebillir çünkü fıtrat inanca göre değişmez allahın hükümlerini savunmak mı asl olandır yoksa hayatta davranışlara yansıtmak dır ?

    REPLY
  • mbozac
    20 Mart 2018, 17:50

    evet ‘bugün Allah için ne yaptın!’ ifadesi aslında ‘Bugün kendin için/öteye dönük ne yaptın!’ anlamına gelmektedir.

    REPLY