Merkel: ‘Müslümanlar Almanya’ya ait, dolayısıyla İslam da ait’

Merkel: ‘Müslümanlar Almanya’ya ait, dolayısıyla İslam da ait’

Alman İçişleri Bakanı’nın “İslam Almanya’ya ait değildir” sözlerine sert tepkiler gelirken Başbakan Merkel, İslam’ın da Almanya’ya ait olduğunu söylerken, ‘Anayasaya uyumlu bir İslam istediklerini’ vurguladı.

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in Bild gazetesine verdiği mülakatta “İslam Almanya’ya ait değildir. Almanya Hristiyanlık kültürüyle yoğrulmuştur. Pazar tatili, Paskalya, Hamsin ve Noel gibi dini yortu ve ritüeller bu kültürün parçalarıdır” demişti. Seehofer “Bizimle birlikle yaşayan Müslümanlar tabii ki Almanya’ya aittir. Fakat kendi gelenek ve adetlerimizden vazgeçerek başkalarını dikkate almak yanlış olur” şeklinde konuşmuştu.

Birçok siyasiden tepki

Euronews’ün haberine göre birçok siyasinin ve sivil toplum kuruluşunun tepki gösterdiği sözlere Almanya Başbakanı Angela Merkel’de sessiz kalmadı ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili koalisyon ortağı Seehofer’in sözlerine itiraz etti.

Merkel, başkent Berlin’de İsveç Başbakanı Stefan Löfven ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, bir gazetecinin Almanya İçişleri, Bayındırlık ve Yurt Bakanı Horst Seehofer’in “İslam Almanya’ya ait değildir” şeklindeki sözlerini hatırlatması ve bu konuda ne düşündüğünü sorması üzerine, Almanya’nın geçmişine Hristiyanlık ve Yahudiliğin büyük ölçüde damga vurduğunu ancak günümüzde Almanya’da yaşayan 4 milyon Müslüman’dan dolayı İslam’ın da ülkenin bir parçası haline geldiğini ifade etti.

‘Anayasaya uyumlu bir İslam istiyoruz’

Dinler arasında barışçıl bir birlikte yaşam için çaba harcanması gerektiğine dikkati çeken Merkel, “Ülkemizi Hristiyanlık büyük ölçüde şekillendirmiştir ve bu hala da sürmektedir. Musevilik damgası da vardır. Ancak günümüzde artık Almanya’da 4 milyon Müslüman yaşamaktadır. Ve burada dinlerini yaşıyorlar. Yani Müslümanlar da Almanya’ya ait ve böylece dinleri olan İslam da. Biz anayasa temelinde ve anayasaya uygun bir İslam istiyoruz. Geçmişte de bunu her zaman açık şekilde ifade ettim. Dinler arasında birlikte yaşamı sağlayabilmek için her türlü çabayı harcamalıyız ve bu alanda İslam Konferansı da önemli bir araç” şeklinde konuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *