Doğu Guta’dan doktorlar bilgi paylaşıyor

Doğu Guta’dan doktorlar bilgi paylaşıyor

Son 7 yıl içerisinde 426 gazetecinin öldüğü Suriye’de, doktorlar yaralılar için ellerinden geleni yapmaya çalışırken, bir yandan da kişisel çabaları ile, yaşanan zulmü duyurmaya çalışıyorlar.

Şarku’l Avsat’a açıklama yapan Suriye Basın Özgürlüğü Merkezi Müdürü İbrahim Hüseyin, Mart 2011 ile Şubat 2018 tarihleri arasında 426 gazetecinin, bunların 55’inin ise Doğu Guta’da bombardımanlarda öldüğünün kayıt altına alındığını belirterek rejim güçlerinin uyguladıkları şiddet yüzünden gazetecilerin Suriye’den ayrıldığını ve yaşananları zor şartlarda çalışan doktorların kişisel çabalarıyla dünyaya ulaştırdıklarını söyledi.

Doğu Guta’lı İmran

Kuşatma altındaki Doğu Guta’da yaşanan insani dramı internet aracılığıyla dünyaya gösteren doktorlardan Hamza adındaki bir çocuk doktoru, bombardımana maruz kalan İmran adındaki bir çocuk ile kız kardeşi Nada’yı tedavi ettikten sonra sevinç ve hüznü bir arada yaşıyor. Hafif şekilde yaralanan İmran’ı kurtarmayı başaran doktor, Nada’nın ölümüne ise engel olamadı.

İmran’ın enkaz altından çıkarılmasının ardından fotoğrafını çeken doktor Hamza, bu fotoğrafları internette şu cümlelerle yayınladı:

“İmran sadece 6, ölen kız kardeşi Nada ise 5 yaşındaydı. 7 Mart günü Arbin kasabasında olduğum bir sırada iki kardeş Mudira kasabasındaki evlerinin bombalanmasından sonra enkaz altından çıkarılarak bana getirildi. O gün Hammuriye’ye yönelik klor gazı kullanılan bir bombardıman düzenlenmişti. İki kardeşin tedavi edilmesi çok zordu. Çocukların bombardıman esnasında uykuda olduğunu sanıyorum. Nada’yı yaşatmak için çok uğraştık ancak başaramadık. İmran ise hafif yaralıydı. Uyandığında etrafında yaşananlara şaşkın gözlerle bakıyordu.”

Doğu Guta, Halep’i hatırlatıyor

Doktor Hamza, Suriye’nin Doğu Guta dâhil çeşitli bölgelerinde birçok hastaneyi idare eden Suriye Amerikan Tıp Üniversitesi’nde doktorluk yapıyor. Hamza, doktorluk mesleğinin yanı sıra bir gazeteci gibi çalışarak bombardımanlarda yaralanan sivillerin görüntülerini internet aracılığıyla dünyaya ulaştırıyor.

Hamza tarafından yayınlanan çocuğun fotoğrafları, Esed rejimi ve İran’a bağlı militanların 2016 yılındaki Halep operasyonu esnasında enkaz altından çıkarıldıktan sonra fotoğrafları sosyal medya ve uluslararası basında gündem olan Halepli İmran’ı hatırlattı.

Rejim güçlerinin Doğu Guta’ya yönelik operasyonları, Halep’te yaşanan insani drama benzer görüntülerin ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *