Doğu Akdeniz’de Exxon gemilerini ABD savaş gemileri koruyacak iddiası

Doğu Akdeniz’de Exxon gemilerini ABD savaş gemileri koruyacak iddiası

ExxonMobil’in Doğu Akdeniz’e gönderdiği araştırma gemisine ABD donanmasının eşlik edeceği bildirildi.

Türkiye Güney Kıbrıs açıklarındaki “tek taraflı faaliyetlere” karşı çıkarken, ABD’nin bölgede askeri varlığını artırması gerilim yaratabileceği düşünülüyor.

ABD’li petrol devi ExxonMobil’in Doğu Akdeniz’e göndereceği araştırma gemisine, ABD donanmasının da eşlik edeceği bildirildi.

Dünya gazetesinin, İngilizce yayın yapan The National Herald sitesine dayanarak verdiği haberine göre, ExxonMobil ve Petrol konsorsiyumuna ait araştırma gemileri, Güney Kıbrıs açıklarına ulaştı. ABD Donanması’na bağlı 6. Filo’nun da eş zamanlı olarak Doğu Akdeniz’de varlığını artırdığı belirtildi.

ABD’nin üç amfibik savaş gemisi ile 2500 kişilik mürettebata sahip Donanma Keşif birimini bölgede konuşlandırdığı kaydedildi. Gemilerde Cobra helikopterleri, savaş uçakları ve karadan havaya füzeler de bulunuyor.

İtalyan gemisi geri dönmüştü

ExxonMobil ile Katar devletine ait Katar Petrol konsorsiyumunun araştırma gemileri, sonbaharda başlatılması planlanan sondaj çalışmaları öncesi saha araştırması yapmak üzere 10 numaralı parselde çalışmalara başlayacak. Bu hamlenin Doğu Akdeniz’de gerilimi artırabileceği belirtiliyor.

Türkiye, Rum yönetiminin “adanın yegane sahibi gibi davranarak tek yanlı faaliyetlerini sürdürmesinin kaygı verici ve kabul edilemez” olduğunu vurguluyor.

İtalyan petrol şirketi ENI’nin kiralamış olduğu Sapien 12000 adlı sondaj gemisi, geçen ay Türk Deniz Kuvvetleri tarafından engellenmiş ve Güney Kıbrıs’ın tek taraflı olarak ruhsatlandırdığı 3 numaralı parselde hiçbir çalışma yapamadan 23 Şubat’ta Kıbrıs’tan ayrılmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *