Esad: Guta’da insani kriz aptalca bir yalan, saldırılara devam edeceğiz!

Esad: Guta’da insani kriz aptalca bir yalan, saldırılara devam edeceğiz!

Guta’da yaşanan insani krizin boyutları konusunda dünya kamuoyuna yansıyan verileri kabul etmeyen Esad, kriz konusunda yapılan haberlerin ve istatistiklerin ‘aptalca bir yalan’ olduğunu ileri sürdü. Başkent Şam’ın Doğu Guta bölgesine gerçekleştirdikleri saldırılara devam edeceklerini vurguladı.

Doğu Guta’ya gerçekleştirilen saldırılar, Suriye savaşının en kanlı saldırılarından biri olarak kabul ediliyor. Silahlı muhalif gruplar, Şam rejiminin Rus hava kuvvetleri ile birlikte yürttüğü saldırılarını “tüm bölgeyi yakarak imha etmeyi hedefleyen saldırılar” olarak niteliyor. Rejim ise Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) ülke genelinde 30 günlük ateşkes kararına uyma çağrılarına rağmen saldırılarını sürdürüyor.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre, Beşar Esad, Şam rejimi resmi televizyonunda yayınlanan açıklamalarında, “Terörle mücadeleye devam edeceğiz. Guta operasyonu terörle mücadele faaliyetlerinin devamıdır” şeklinde konuştu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından yapılan açıklamada ise “Doğu Guta’da yaşayan sivil sayısı yaklaşık 400 bin kişi iken, binlerce kişi, ülke içinde Suriyeli muhaliflerin egemenliği altında bulunan bölgelere sığınmak zorunda kaldı” ifadeleri yer aldı.

Esad’ı destekleyen askeri ittifak komutanlarından biri, hükümet güçlerinin bölgeyi iki yarıya bölmesi için birkaç kilometre ilerlemesinin yeterli olduğunu söyledi.

Esad, Rusya’nın yaptığı çağrı ile gerçekleşen günlük 5 saat süren insani ateşkesin, terörle mücadele operasyonları ile çelişmediğini belirtti. Rejim güçlerinin son birkaç günde kaydettiği ilerlemenin ateşkes sırasında gerçekleştiğine dikkat çekti.

Rusya’nın ateşkes planı, yardımların ulaştırılması, sivillerin ve yaralıların tahliye edilmesine imkan tanımak için günde 5 saat ateşkes yapılmasını kapsıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Rus planını bir ‘şaka’ olarak niteledi.

Esad, saldırılar hakkında yaptığı ilk açıklamada bugün, “Guta’daki halkın birçoğu bölgede hükümetin otoritesinin tekrar tesis edilmesini istiyor. Bu nedenle bizim de buna paralel olarak sivillerin oradan çıkabilmesine olanak sağlayacak alanlar açmak için operasyonlara devam etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Ülkedeki iç savaş 8. yılına yaklaşırken Rusya ve İran desteği gören Esad rejimi, Guta’yı ele geçirerek muhalifleri başkentten kovmayı ve büyük bir zafer kazanmayı hedefliyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *