3 Kültürün sembolü bir arada: Antik Perinthos, Heraklea ve Marmara Ereğlisi kültürü

3 Kültürün sembolü bir arada: Antik Perinthos, Heraklea ve Marmara Ereğlisi kültürü

Mimari dokusuyla sosyal medyada gündem oluşturan binayı Beyaz Saray’a da benzetenler de olmuştu. Marmara Ereğlisi Belediyesi, bugün bir açıklama yaparak, bina hakkındaki iddialara yanıt verdi.

İstanbul-Tekirdağ Karayolu üzerine bulunan Marmara Ereğlisi Belediyesi’nin yeni binası bitmek üzere. Marmara Ereğlisi Belediyesi’nden yeni binasıyla ilgili açıklama geldi. Açıklamada, “Marmara Ereğlisi Belediyesi yeni hizmet binası evrensel bir mimari dil ile ortaya konmuş, Antik Perinthos Heraklea ve Marmaraereğlisi kültürlerinin bir sentezi olarak tasarlanmıştır. Yapı tamamlandığında Marmara mermeri renk tonlarında olacaktır.” denildi.

Marmara Ereğlisi’nin yeni belediye hizmet binası Marmarereğlsi ilçesi D110 karayolu Çorlu Kavşağı yanında 1 bin 866 metrekare arazi içerisine 11 bin metrekare kapalı alana sahip 2’si bodrum kat olmak üzere toplam 9 katlı olarak projelendirildi.

Proje toplam bedeli olarak 11 milyon lira öngörülen CHP’li belediyenin yeni hizmet binasının mimari dokusuna yönelik sosyal medyada olumsuz eleştiriler yapılınca belediyeden bu konuyla ilgili açıklama geldi.

İşte Marmara Ereğlisi Belediyesi’nin açıklaması

3 KÜLTÜRÜN SEMBOLÜ OLARAK TASARLANDI

“Marmara Ereğlisi Belediye hizmet binası evrensel bir mimari dil ile ortaya konmuş, Antik Perinthos Heraklea ve Marmara Ereğlisi kültürlerinin bir sentezi olarak tasarlanmıştır. Yapı tamamlandığında Marmara mermeri renk tonlarında olacaktır.

Üçgen alın ve sütunlar klasik dönem mimari tarzı sembolize etmektedir. Pencere boyutları ve kemerli doğramalar geleneksel Türk sivil ve Kamu mimarlık yapılarını temsil etmektedir.

KUBBE EVRENSEL BİR YAPI ELEMANIDIR

Kubbe ise evrensel bir yapı elemanı olarak toplu yaşam alanlarını temsil etmektedir. Kubbenin sembolik doğası onun geometrisinden kaynaklanmaktadır. Daire, simgeler arasında sonsuzun ifadesi olarak en güçlü olanıdır. Kaynağı ve sonu içerdiği için evrendeki birlik ve bütünlüğün başlıca ifadesidir.

İLÇENİN TARİHİ DOKSUUNU ÖN PLANA ÇIKARACAK

Belediye binası yapısı Antik Perinthos kenti arkeolojik kazıları yapılıp ortaya çıkarılana kadar bir İllüstrasyon niteliğinde algılanacaktır. Çevre düzenlemesi, rekreasyon alanının tamamlanması, açık hava müzesinin taşınması ile belediye binası ilçenin tarihsel dokusunu ön plana çıkaran bir alanda yer alacaktır. Zaman içerisinde belediye binası illüstrasyonu çevreye ilham verecek ve kentin kaderi değişecektir.

Trakya Bölgesi’nin güney sahilinde yer alan Marmara Ereğlisi (Antik PERINTHOS kenti) İ.Ö. 600 yılında Samos’lu kolonistlerce kurulmuştur. Bölgede yapılan arkeolojik kazılarda İ.Ö 4300 yıllarına tarihlenen medeniyet ortaya çıkarılmıştır.

MARMAREREĞLSİ’NİN TARİHİ İ.Ö 4300 YILLARINA DAYANIYOR

İ.S 196 Yılında Roma İmparatorluğu ile Byzantion arasında çıkan anlaşmazlıkta Perinthos ,Romanın tarafını tutmuştur. Çıkan savaşta Byzantion yenilince Roma İmparatoru Septimus Severus (İ.S.193-21 1) Byzantion’ u köy statüsüne indirerek arazisini Perinthos halkına bağışlamış, ayrıca kente spor oyunlarını düzenleme hakkı verilmiştir. Bu savaş anısına Septimus Severus’ un büyük bir heykeli Perinthos’a dikilmiş, tapınaklar inşa edilmiştir. İmparator Aurelian’ in ölümünden sonra (İ.S.270-275) Perinthos’un ismi Heraklia (Heraklea) (Herakles’in Kenti) olarak değiştirilmiştir. İ.S. IV. ve V. Yüzyılda Heraklia halı dokuma yeri olarak ün salmıştır. İ.S. 395 yılında Roma İmparatorluğunun ikiye ayrılmasından sonra önemini giderek yitirmiştir.

591 yılında Avarların 719 yılında Bulgarların eline geçen kent büyük tahribatlara uğramıştır. 1204 yılında Venedikliler ve nihayetinde, 1353 yılında Trakya’ ya geçen Süleyman Paşa yönetimindeki Osmanlı ordusu adım adım tüm Trakya’yı Osmanlı idaresi altına almıştır. Bu dönemde Cedit Ali Paşa Kendi adına (17. yy ) bir cami inşa ettirmiştir. Marmara Ereğli’si Trakya’nın Efes’i durumundadır. Toprak altındaki şehir ortaya çıkarıldığında turizme büyük hizmet edilmiş olacaktır. İstiklal savaşında “Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti” düşman İşgalinden kurtulma çabalarını sürdürmüştür. Büyük Taarruz ‘un başlaması ile nihayet 1922 yılında bölge Türk birliklerince teslim alınarak sonsuza kadar vatan topraklarına katılmıştır.

1973 Yılında kentte sit alanı ilan edildi ise de bugüne kadar bir Bazilika dışında hiçbir bilimsel kazı yapılmamıştır. Oysa, özellikle Akrapol alanında açığa çıkmayı bekleyen koca bir antik kent bulunmaktadır.

Perinthos antik kentinin yakın gelecekte açığa çıkarılması halinde bölgenin turizm potansiyelinde çok ciddi bir artış olacağı gibi Arkeoloji ve Bilim Dünyası için de yeni keşifler yapılabilecek belki de Trakya tarihinde yeniden bir yazım gerekecektir. Bugün Antik Perinthos kentini algılatacak nitelikte hiçbir yapı ortaya çıkarılmamış olduğundan Halkımız bu değerin farkına varamamaktadır.

Türk milleti, tarih boyunca egemenliği altına aldığı topraklarda yaşayan halkın diline, dinine, kültürüne ve adetlerine daima saygılı davranmıştır.

Mimari dil evrenseldir. Mimarlık tarihi Çok tanrılı dinlerin tapınak şemalarıyla başlar, ilk kubbe de bir dini yapının üzerinde yer alır. Antik Perinthos Kentinin evrensel bir kent olduğu tarihçesine bakıldığında kolaylıkla anlaşılabilir.

Marmara Ereğlisi Belediye Hizmet Binası evrensel bir mimari dil ile ortaya konmuş Antik Perinthos, Heraklea ve Marmaraereğlisi kültürlerinin bir sentezi olarak tasarlanmıştır. Yapı tamamlandığında Marmara mermeri renk tonlarında olacaktır.

Üçgen alın ve sütunlar klasik dönem mimari tarzı sembolize etmektedir. Pencere boyutları ve kemerli doğramalar geleneksel Türk sivil ve Kamu mimarlık yapılarını temsil etmektedir.”

BEYAZ SARAY GİBİ

Yeni yapılan bina Beyaz Saray’a da benzetilmiş, Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan de esprili bir şekilde, “Belediye binamızı görüyorsunuz. Yani Beyaz Saray gibi. Yeni belediye binamızı gören herkes diyor ki Beyaz Saray orası. Buna karşılık bende diyorum ki buranın projesi Obama’dan bana geldi. Bunu projesini Obama bana gönderdi. Gerçekten de 1 buçuk yıl oldu başlayalı 12 milyona mal oldu orası. 3 ay sonra hepinizi onun açılışına bekliyorum. 7 bin 500 metre kullanım alanı var” demişti.

(Cnn Türk)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *