“Esad güçleri Afrin’e girecek” haberini Abdullah Çiftçi yorumladı

“Esad güçleri Afrin’e girecek” haberini Abdullah Çiftçi yorumladı

Esad güçleri Afrin’e girerse ne olur? Esad, Rusya ve İran’dan habersiz adım atamaz.

Stratejist Abdullah Çiftçi, Esad birliklerinin Afrin’e gireceği yönünde haberlerin gelmesinin ardından, Suriye’deki durum ve Suriye’deki aktörler üzerine bir analiz yayınladı. Kişisel twitter hesabından yayınladığı bir dizi mesajında, ABD’nin Türkiye-Rusya ilişkisini bozmak istediğini vurgularken, Rusya’nın “ABD Suriye’yi bölmek istiyor” sözlerini değerlendirdi ve Suriye fiili olarak zaten bölünmüş olduğunu belirten Çiftçi’nin analizi şöyle:

1-Suriye Güçleri’nin Afrin’e hareket ettiği/edeceği haberini bugün medyada okuduk. Suriye ne yapmak istiyor?

2-Suriye’de Rusya/ABD Rekabeti, sahadaki yerel güçlerin hareket alanını belirliyor. Esad güçleri Rusya’nın ve İran’ın oyuncağı. Özellikle Rusya istemeden Esad bir şey yapamaz.

3-Afrin Zeytin Dalı Harekatı öncesinde Esad, YPG/PKK’ya Afrin’in Türkiye’ye değil kendilerine verilmesi teklifini yapmıştı ama anlaşma sağlanamamıştı. Türkiye, Afrin’e harekat edince ve kararlı durunca bu kez dayanamayacaklarını anlayan YPG/PKK Esad’a teklif yaptı.

4-ABD Dışişleri Bakanı Tillerson Türkiye’ye geldi ve Türkiye ile mutabakata vardık vs gibi açıklamalar yapıldı. Rusya Dışişleri Bakan Yard. Bogdanov “Rusya, Afrin için arabuluculuk yapmaya hazır”, Türkiye ile ABD arasında Menbiç’te nasıl bir anlaşma yapıldığını bilmiyoruz, dedi

5-Rusya, Türkiye’ye diyor ki ABD ile anlaşmanı açıkla ve “Astana, Soçi ve İstanbul” sürecinde devam edelim. Yani işbirliğimizi ABD bozmasın diyor. ABD’nin ilk hedefi de zaten bölgede Rusya, Türkiye işbirliğini bozmak.

6-YPG/PKK ile Esad anlaşmış olabilir. Rusya’daki Valday Tartışma Kulübü’nde konuşan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif “Afrin sorunu en iyi Suriye hükümeti aracılığıyla çözülebilir” diyor. Yani Esad’a destek veriyor.

7-Türk savaş uçakları akşam saatlerinde Afrin ile Halep’in bağlantı yolunu bombaladı. Bombalanan yer Esad güçlerine 3 km mesafede. Türkiye Esad’a PKK’yı korumaya geliyorsan senle de savaşırım mesajını verdi.

8-Rusya, Hava Sahasını açtığı için Türkiye Afrin’e hava operasyonu yapabiliyor. Rusya şimdilik İran/Esad güçlerinin YPG/PKK Pazarlığını izliyor. Türkiye’nin tavrına göre hareket edecek
CB Erdoğan Putin ile ve Ruhani ile görüşme yaptı. Diploması devam ediyor.

9-ABD/İsrail her ne pahasına olursa olsun Türkiye ile İran’ı savaştırmak istiyor. Ummadık/beklenmedik tezgahları görebiliriz. Türkiye bu kumpasa düşmez ama İran’ın içinde bu tezgaha ortak olacak olanlar var.

10-Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov “ABD Suriye’yi bölmek istiyor” diye sıkça seslendirmeye başladı. Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruması çok zor. İran/Esad güçleri, Afrin’i YPG/PKK’kadan alarak alan genişletme düşüncesinde ama bu durum Astana, Soçi sürecine zarar verir

11-Suriye’de Türkiye/Rusya/İran arasında en büyük problem İdlib’de yaşanacak. İdlib’in çözüm şekli Türkiye’nin, Rusya ve İran’la ilişkilerinin yönünü belirleyecek.
ABD, bunu görüyor ve İdlib üzerinden Türkiye, Rusya işbirliğinin bozulması için tezgah hazırlayabilir

12-Esad güçlerinin Afrin’e YPG/PKKyı korumak için gireceğini düşünmüyorum. Afrin’de sıkışan PKKlılar Afrin’i Türkiye’ye kaybetmek yerine Esad’a verelim diyebilir. Bu durumda da PKK’nın pazarlık gücü kalmaz.

13-Suriye’de zemin kaygan. Her tarafın her taraf ile işbirliği potansiyeli var. Türkiye ABD ile başladı Rusya ile devam ederken, ABD yeniden geldi. ABD PKK/PYD ile hareket ediyor ama bu PKKyı satmayacağı anlamına gelmez. Rusya çok ihtimalli olasılık hesapları ile hareket ediyor

14-Esad, Türkiye’ye “Afrin’i teslim alıyorum, buradan PKK/YPG’yi olmayacak, gelin kontrol edin” diyebilir. İran’ın ve Rusya’nın isteği Türkiye ile Esad’ın işbirliği yapması. İran Türkiye’yi Esad ile işbirliğine zorlama peşinde.

15-Suriye’de süreci Türkiye ve Rusya’nın işbirliğinin şekli belirler. Rusya istemeden Esad adım atamaz.
ABD Rusya’nın hassasiyetini bildiği için sanki Türkiye ile her alanda anlaşmış gibi “Algı yönetiyor”. ABD ile başlatılan yeni dönemde Rusya ile ilişkilerin önemine dikkat..

16-ABD’nin amacı Suriye’yi bölmek. PKK Bölgesi, Sünni Muhalif Bölge ve Esad bölgesi. Suriye,zaten fiilen bölündü. ABD Suriye’de federasyon seçimi, PKKlı Kürt bir Cumhurbaşkanı seçtirme ve yeni bir inşa süreci başlatma peşinde. Buna Esad’ı engel görürlerse Suikast yapabilirler

17-Obama’nın ABD’si Irak’ta ve Suriye’de İran’ın önünü açmıştı.
Trump’un ABD’si ise Irak ve Suriye’de İran varlığını silme peşinde.
ABD Türkiye ile İran’ın karşı karşıya gelmesi için PKK/YPG’ye Afrin’i Esad’a verin talimatını da vermiş olabilir.

18-Esad güçlerinin Afrin’e gitsin kararı, İran ile Esad’ın Afrin’i alma isteği mi?
ABD, YPG/PKK üzerinden İran ile Türkiye’yi karşı karşıya mı getirmek istiyor?
Rusya, Türkiye’ye ABD ile işbirliği yapma mesajı mı vermek istiyor?
Üç ihtimalde aynı anda var gibi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *