İsrail’deki asıl mesele “Netanyahu-Soros çarpışması”

İsrail’deki asıl mesele “Netanyahu-Soros çarpışması”

“Yolsuzluktan öte bir iç mücadele, hatta dışarıya, Soros’a kadar uzanan Yahudiler arası mücadeleye dayanıyor. Bunu da Netanyahu’nun öne çıkan siyasi tavırları üzerinden anlayabiliriz”

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun karşı karşıya olduğu soruşturma sürecini Sputnik’e değerlendiren Gazeteci Mehmet Ali Güller, İsrail’in önemli bir yolsuzluğa tanık olduğuna ancak meselenin daha da derin olduğuna işaret etti.

Güller “Dosyalar sağlam gözüküyor ve belli ki ortada bir yolsuzluk var. Ancak mesele, yolsuzluktan öte bir iç mücadele, hatta dışarıya, Soros’a kadar uzanan Yahudiler arası mücadeleye dayanıyor. Bunu da Netanyahu’nun öne çıkan siyasi tavırları üzerinden anlayabiliriz” dedi.

Sputnik’in aktardığına göre, meselenin Netanyahu’nun yolsuzluklarından öte “Netanyahu-Soros çarpışması” olduğuna işaret eden Güller, bu savını Netanyahu’nun öne çıkan beş tutumunu sıralayarak savundu:

“Birincisi, İran’la nükleer anlaşma görüşmeleri nedeniyle ABD Başkanı Barack Obama ile arası kötüydü. Dahası Obama’yla görüşmeyi bile reddetmiş, yerine başkan yardımcısı Joe Biden ile görüşmüştü.

İkincisi, ABD Başkanı Barack Obama 2009 yılındaki Kahire konuşmasında ‘Filistin-İsrail barışı için iki devlet gerekli’ demişti. Netanyahu bu konuşmaya yanıtında, gerçi ilk defa ‘Filistin devleti’ demişti ama İsrail’in Yahudi devleti olarak kabulü gibi şartlar öne sürmüştü.

‘NETANYAHU-TRUMP İLİŞKİSİ SOROS’LA ÇATIŞMANIN AÇIK GÖSTERGESİ’

Üçüncüsü, Netanyahu’nun oğlu geçen yıl sosyal medyada Soros’u hedef alan bir karikatürü paylaşmış ve olay hem İsrail’de hem de ABD’de büyük tartışma yaratmıştı. Zira karikatür sadece Soros’u hedef almakla kalmıyor, “dünyayı İsraillilerin yönettiği” iddialarına gönderme yapıyordu.

Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak Netanyahu’nun oğlunun psikolojik tedaviye ihtiyacı olduğunu savunmuş, ABD’deki aşırı sağcılar ise Netanyahu’nun oğlunu desteklemişti. Karikatür’de Soros’la birlikte hedef alınan Barak ve diğer isimler, bir süredir Netanyahu ailesinin yolsuzluklarını gündeme getiriyordu.

Dördüncüsü Netanyahu ile Soros’un karşıtlığı daha başka konularda da sürüyor. Örneğin daha bu ayın başında Netanyahu, Soros’u bu kez de İsrail’in Afrikalı göçmenleri ülke dışına gönderme planına karşı kampanya başlatmakla suçlamıştı.

Beşincisi, Obama’yla arası pek iyi olmayan Netanyahu’nun Trump ile arası ise çok daha iyi. İkili en başta İran konusuna hemfikirler ve her ikisi de Obama’nın İran’la normalleşme hamlesine karşılar. Trump’ın Kudüs hamlesi de Netanyahu’yu oldukça memnun etti. Soros ise Trump’u şiddetle eleştiren isimlerin başında geliyor. Çok değil daha bir ay önce Soros Trump yönetimini ‘dünya için tehdit’ diye niteledi. Trump’ı “hilekâr ve sahtekar” diye suçlayan Soros, onun ‘başarısız bir diktatör’ olacağını, dahası 2020’ye kalmadan yol olacağını savunmuştu.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *